Videá z ciest sú tie miernejšie. Ak máte potrebu vidieť tie, ktoré skončili smrteľným úrazom, hľadajte viac na YouTube...

The Stelvio Pass, Taliansko

Priesmyk Stelvio (rovnako ako nové SUV od Alfa Romeo) sa nachádza v Taliansku, čiže ako jediné je Slovákom bežne dostupné. S výškou 2757 m. n. m. je  najvyššie položený horský priesmyk vo východných Alpách a druhý najvyšší v Alpách. Cesta stúpa takmer dva kilometre a je oddelená betónovou bariérou od strmej horskej rokliny. Ak máte strach z výšok, nepozerajte sa dole. Privysoká rýchlosť v jednej zo 60-tich 180 stupňových zákrut môže znamenať tragédiu.

Los Caracoles Pass, Čile

Cesta prechádza pohorím Ánd medzi Čile a Argentínou. Pri cestách je mnoho strmých svahov a ostrých zákrut bez akýchkoľvek bezpečnostných bariér a zvodidiel. Navyše je cesta takmer po celý rok pokrytá snehom. Práve sneh spôsobuje často komplikácie. Cestu sa snažia udržiavať zjazdnú, čo pomáha znižovať počet nehôd. Po nej jazdí všetko, či nákladiaky a dokonca aj dvojposchodové turistické autobusy.

Skippers Canyon Road, Nový Zéland

Cesta prechádza kaňonom no Novom Zélande. Je mimoriadne nebezpečná a pre vodiča ukrýva mnoho nástrah. Na užívanie tejto kľukatej cesty potrebujete povolenie od tamojších úradov. Ak sa vám ho podarí získať a máte vhodný prostriedok, nezabudnite si pribaliť zo 2 batohy odvahy. Budete ju potrebovať. 

The ZojiLa Pass, India

ZojiLa je vysokohorský priesmyk v Indii, ktorý sa nachádza na indickej národnej diaľnici medzi Šrínagarom a mestom Leh. Priesmyk prepája mestá Ladakh a Kašmír. Leží vo výške približne 3528 metrov a je druhým najvyššie položeným priesmykom v krajine. V zimnom období je často nezjazdný, preto je často uzatvorený. Tento priesmyk je akousi pupočnou šnúrou, ktorá obyvateľom Ladakhu zabezpečuje trvalé spojenie s okolitým svetom.

Guoliang Tunnel Road, Čína

Tunel Guoliang je vytesaný pozdĺž hory v Číne. Cestu vytesali a vyhĺbili do skaly dedinčania z dedinky Guo Liang. Pred výstavbou tunela bola dedinka úplne odrezaná od sveta. Koľko stavba Číňanom trvala, si neviem ani len tipnúť. Jazdecké schopnosti a kaskáderstvo niektorých vodičov je priam samovražedné...

Karakoram Highway, Pakistan

Cesta sa nazýva aj  „Diaľnica priateľstva“. Postavili ju vlády Pakistanu a Číny. Diaľnica Karakoram je najvyššou spevnenou medzinárodnou cestou na svete. Spája Čínu a Pakistan cez pohorie Karakoram a prechádza priesmykom Khunjerab vo výške 4 693 m. n. m. Je náchylná na povodne a s tým súvisiace zosuvy pôdy. Aby toho nebolo málo, cesta je z pakistanskej strany nespevnená. Cesta je obrovskou turistickou atrakciou. Tiahne sa krásnymi roklinami pozdĺž legendárnej hodvábnej cesty. 

James Dalton Highway, Aljaška

Dalton Highway, hovorovo aj ako Ice Road (ľadová cesta), je 667 km dlhá cesta na Aljaške, ktorú mnohí poznajú zo seriálu Ice Road Truckers. Začína na Eliott Highway, severne od Fairbanks a končí v Deadhorse pri Severnom ľadovom oceáne a ropných poliach Prudhoe bay. Aj keď sa táto cesta na prvý pohľad javí ako pokojná, opak je pravdou. Je plná výmoľov, fúka tu silný vietor, lietajú malé kamienky a najhoršie zo všetkého je, že prechádza uprostred ničoho. Za tmy a nepriaznivého počasia je vysoká pravdepodobnosť, že do cieľa nedôjdete.

Jalalabad – Kabul Road, Afganistan

Mnohým cestám patrí prívlastok „najnebezpečnejšia cesta“, ale 65 km dlhý úsek diaľnice od Jalalabadu do Kábulu má na tento prívlastok najväčší nárok. Tento nárok nie je spôsobený územím Talibanu. Nebezpečná je kombinácia úzkych zákrut, ktoré sa šplhajú 600 metrov ponad Kábulskú roklinu a bezohľadných afganských vodičov, ktorí sa snažia predbehnúť nákladiaky.

North Yungas Road, Bolívia

North Yungas Road je tiež známa ako „cesta smrti“. Nachádza sa v Bolívii. Je legendárna pre svoje extrémne nebezpečné úseky. Inter-American Development Bank jej pridelila prívlastok „najnebezpečnejšej cesty na svete“. Odhaduje sa, že ročne tam zomrie 200 až 300 ľudí. Cestu lemuje obrovské množstvo krížov, kde vyhasli ľudské životy. Autá, autobusy či nákladiaky jednoducho spadli do priekopy. Najnebezpečnejšie sú vyhýbacie manévre dvoch oproti idúcich aút. 

Zdroj: TopDesat