Pojem auto musíme v tomto prípade brať skôr filozoficky. Nepôjde o auto s krídlami, ale o prostriedok osobnej prepravy, ktorý bude schopný pristáť takmer kdekoľvek a prepraviť ľudí  v rámci mesta.

V prípade Airbusu a predstáv jeho inžinierov a dizajnérov však musíme brať pojem auto skôr filozoficky. Na rozdiel napríklad od Aeromobilu, alebo predstavy, ktorú má o lietajúcom aute Toyota, dopravný prostriedok od Airbusu nebude schopný jazdiť po cestách. Nepôjde teda o auto s krídlami, ale o prostriedok osobnej prepravy, ktorý bude schopný pristáť takmer kdekoľvek a prepraviť ľudí aj v rámci mesta. Vždy však vzduchom.

Airbus Vahana

Lietajúce auto uvezie iba jedného pasažiera, no je určené pre viacerých užívateľov. Privolávať ho budú aplikáciou v mobile.

Airbus chce predstaviť funkčný prototyp autonómneho lietajúceho auta už koncom roka. Verzia vhodná pre výrobu má byť hotová už v roku 2020!

Firma kvôli tomuto projektu založila novú divíziu nazvanú Urban Air Mobility. Jedným z ich výtvorov je jednomiestny lietajúci stroj nazvaný Vahana. To v sanskritskom jazyku (jazyk stredovekých Indov) znamená vozidlo bohov. Malé lietadlo má dva páry krídel a osem rotorov. Krídla sa spolu s rotormi môžu natáčať, čo umožní vertikálny vzlet aj pristátie. Stroj je určený pre jedného človeka, no ten ho nemusí vedieť ovládať. Ako som už spomínal, lietajúce auto má byť autonómne. Hoci to bude prostriedok individuálnej prepravy, nebude slúžiť iba jednému človeku. Má totiž fungovať podobne ako programy zdieľania áut. Užívateľ si ho teda zarezervuje cez aplikáciu a stroj priletí na žiadané miesto v žiadanom čase.

Airbus Vahana

Airbus chce predstaviť lietajúci prototyp už koncom tohto roka.

Šéf Airbusu, Tom Enders, k projektu povedal: "Pred 100 rokmi išla mestská doprava do podzemia, teraz máme technologické prostriedky, aby mohla ísť do vzduchu." K projektu ďalej dodal: "Sme vo fáze experimentovania. Berieme tento vývoj veľmi vážne. S lietaním nemusíte investovať miliardy do betónových mostov a ciest." Airbus teda investuje do technológií, ako autonómne riadenie a umelá inteligencia. "Ak by sme ignorovali tento vývoj, konkurencia nás vytlačí z dôležitých segmentov." Najväčšou výzvou pre Airbus bude vyvinúť technológiu, ktorá zabráni vzájomným kolíziám týchto autonómnych lietajúcich strojov.

Zdroj: Carscoops, Verge