Graham je figurína s telom navrhnutým tak, aby odolala veľkým silám pri náraze bez zranenia.

Graham je figurína s telom navrhnutým tak, aby odolala veľkým silám pri náraze bez zranenia. Figurínu navrhol odborník na nehody, doktor a umelkyňa. Graham je súčasťou kampane na zvýšenie bezpečnosti na cestách.


Nemá žiadny krk, takže nehrozí jeho zlomenie alebo poškodenie miechy. Tvár je plochá a obsahuje veľa tuku, aby chránila pri náraze kosti. Hrudný kôs končí až pri lebke. A čo ten veľký počet bradaviek? Tak to sú plne organické airbagy, ktoré v prípade nárazu vylúčia kvapalinu a chránia tak rebrá.

Človek odolný nehodám

Absencia krku minimalizuje zranenia

Podľa odborníkov je mozog jednou z najzraniteľnejších častí tela. Silný náraz ho dokáže poškodiť aj bez toho, aby bola viditeľne poškodená lebka. Grahamov mozog je úplne rovnaký ako náš, ale lebka má omnoho mohutnejšiu stavbu s deformačnými zónami a pripomína prilbu. Najdôležitejší orgán navyše pláva v cerebrospinalnej tekutine, ktorá ho chráni pred veľkým preťažením pri náraze.

Človek odolný nehodám

Lebka je ako prilba s deformačnými zónami

Aj keď poškodenia kože nie sú smrtiace, pri nehodách sú veľmi časté. Preto má Graham omnoho hrubšiu a odolnejšiu kožu. Tá by mala ochrániť napríklad aj motorkára a cyklistu pri páde na asfalt.


Koleno sa môže ohýbať len v jednom smere a to môže byť v prípade zrážky chodca problém. Autá väčšinou vrazia do chodcov zboku a koleno povolí väčšinou ako prvé... Grahamove koleno sa môže ohýbať vo všetkých smeroch. Ďalšou zraniteľnou časťou je holeň. Chráni ju totiž len veľmi malá vrstva kože. A ako najlepšie minimalizovať škody pri náraze? Jednoducho sa mu vyhnúť. Graham má preto na nohe extra kĺb, ktorý mu dovolí odskočiť dostatočne ďaleko od prichádzajúceho auta.


Zdroj: meetgraham

Človek odolný nehodám

Grahamove koleno sa dokáže ohnúť v každom smere