Audi A5 dostalo plátennú strechu, tuhšiu karosériu a mikrofóny v bezpečnostných pásoch.
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov
Audi A5 Cabriolet

Streche A5 Cabriolet stačí na otvorenie 15 s.

Strechu otvoríte a zatvoríte až do 50 km/h

Auto samozrejme vychádza z kupé Audi A5 a najvýraznejšou zmenou je otváracia plátenná strecha. Tá je akusticky odhlučnená a vodič ju dokáže otvoriť alebo zatvoriť aj počas jazdy až do rýchlosti 50 km/h. Na jej ovládanie už nemusí držať ovládač celú dobu ako je to zvykom. Stačí potiahnuť ovládač a strecha sa behom 15 s otvorí. Zatvorenie jej trvá o niečo dlhšie a potrebuje na to 18 s.

Audi A5 Cabriolet

Karoséria novej generácie A5 Cabriolet je o 40% tuhšia ako karoséria predchodcu

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Klasickou výzvou, s ktorou sa musia konštruktéri pri návrhu kabrioletov popasovať, je tuhosť karosérie. Preto do karosérie A5 Cabriolet pribudli výstuhy a zosilnené prahy. Automobilka dokonca prezentuje, že karoséria novej generácie A5 Cabriolet má o 40 % väčšiu torznú tuhosť ako predchodca. Jej tuhosť je dokonca údajne najväčšia v triede. Aj napriek tomu je v závislosti od výbavy nová generácia až o 40 kg ľahšia ako predchodca. Konštruktéri samozrejme nezabudli ani na bezpečnosť. Otvorená A5 má preto hliníkové profily, ktoré sa automaticky vysunú pri hrozbe prevrátenia a bočné airbagy, ktoré chránia hlavu a trup.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

A5 Cabriolet príde na trh v troch motorických verziách. Na výber bude benzínový motor 2,0 TFSI s výkonom 185 kW (252 k) a dva naftové motory. Prvý je 4-valec 2,0 TDI s výkonom 140 kW (190 k) a druhý je 6-valec 3,0 TDI s výkonom 160 kW (218 k). Po spustení predaja k nim pribudnú ešte ďalšie výkonové verzie. Audi ponúkne motor 2,0 TFSI v slabšej verzii s výkonom 140 kW (190 k) a motor 3,0 TDI zasa v silnejšej verzii s výkonom 210 kW (286 k). Motory budú kombinované s troma typmi prevodoviek. V ponuke bude 6-stupňová manuálna prevodovka, 7-stupňová dvojspojková prevodovka S tronic a 8-stupňová automatická prevodovka tiptronic s hydrodynamickým meničom. K dispozícii budú aj tri typy pohonu. Samozrejme pohon predných kolies, pohon Quattro ultra s pripájaním zadnej nápravy a permanentný pohon všetkých kolies Quattro.

Audi S5 Cabriolet

Audi S5 Cabriolet zrýchli na 100 km/h iba o 0,3 s pomalšie ako kupé.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

S5 ponúkne 260 kW a 500 Nm

Audi pripravilo aj športovú verziu Audi S5 Cabriolet. Pod jeho kapotou bude pracovať prepĺňaný 6-valec 3,0 TFSI, ktorý ponúkne výkon 260 kW (354 k) a maximálny krútiaci moment 500 Nm. Motor je v S5 spojený s 8-stupňovou prevodovkou tiptronic a nechýba ani permanentný pohon všetkých kolies Quattro. S5 Cabriolet dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 5,1 s, čo je o 0,3 s pomalšie ako kupé. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Audi A5 a S5 Cabriolet príde na prvé trhy v Európe v marci tohto roku. Základná cena A5 Cabriolet je v Nemecku určená na 49 350 €. S5 Cabriolet bude v Nemecku začínať na cene 67 800 €. Cena však vďaka bohatému zoznamu príplatkov môže citeľne stúpnuť. Medzi voliteľnými prvkami nechýbajú napríklad Audi Matrix LED svetlá, alebo dynamický posilňovač riadenia s premenlivým prevodovým pomerom. Nechýbajú ani asistenčné systémy, ktorých Audi pre A5 ponúka až 30. Je medzi nimi adaptívny tempomat, asistent jazdy v zápche, asistent udržania v jazdnom pruhu, čítanie dopravných značiek, parkovací asistent, alebo asistent efektívnej jazdy, ktorý využíva údaje z GPS. Vo výbave však nájdeme aj zaujímavosti ako mikrofóny v bezpečnostných pásoch predných sedadiel, ktoré umožňujú napríklad hlasové ovládanie aj pri otvorenej streche. Nechýba ani Audi virtual cockpit, alebo systém MMI.

Zdroj: Audi