Chcete, alebo musíte niekomu zveriť vaše Volvo, no nechcete, aby s ním jazdil ako blázon? Automobilka má pre vás kľúč, ktorý obmedzí niektoré funkcie auta.
Volvo červený kľúč

Volvo je známe tým, že v poslednej dobe experimentuje s digitálnym kľúčom od auta. Ide o aplikáciu do mobilného telefónu, ktorá nahradí klasický kľúč. Okrem iného umožní poskytnúť dočasný digitálny kľúč od vášho auta napríklad kuriérovi, či servisu. Na základe toho už automobilka spustila skúšobnú prevádzku dvoch zaujímavých služieb. Prvou je donáška tovaru až do auta bez toho, aby ste museli byť pri preberaní a druhou je takzvaná domovnícka služba. V rámci nej vám najbližší autorizovaný servis odvezie auto na pravidelnú prehliadku, do umyvárky, alebo dotankuje palivo počas doby, keď ste v práci. Výhodou je, že sa opäť nemusíte o nič starať a poobede si auto nájdete tam, kde ste ho ráno nechali.

Sú však ľudia, ktorí tejto technológii neveria a radšej so sebou nosia "klasický" kľúč od auta. Aj oni však musia, alebo chcú občas svoje auto zveriť niekomu inému. Ak sa chcú vyhnúť tomu, aby táto osoba využívala potenciál ich auta naplno a naopak chcú, aby jazdili s ich autom čo najbezpečnejšie, má pre nich automobilka riešenie. Je ním červený kľúč. Ak na jazdu a autom použijete tento kľúč, auto automaticky obmedzí svoju maximálnu rýchlosť na 120 km/h, na adaptívnom tempomate nastaví vzdialenosť od auta pred ním na maximálnu dĺžku a nastaví zvukové upozornenie pri prekročení rýchlostí 50 km/h, 70 km/h a 90 km/h. Systém tiež zredukuje maximálnu hlasitosť audio systému a permanentne aktivuje asistenčné systémy ako asistent udržania v jazdnom pruhu, sledovanie mŕtveho uhla, upozornenie na bezpečnú vzdialenosť, rozpoznávanie značiek, kontrolu bdelosti vodiča, či systém pre prevenciu čelného nárazu. Kľuč je zatiaľ k dispozícii pre Volvo S90/V90 a Volvo XC90. Zaujímavosťou je, že nejde o žiadnu prevratnú novinku. Ford totiž predstavil programovateľný kľúč s podobnými funkciami pod názvom MyKey už v roku 2011.

Zdroj: carscoops