V rámci ochrany cesty na ňu navážajú štrk, ktorý má stlmiť pád uvoľnej skaly.

Záchranári budú viac lietať

Mimoriadnu situáciu vyhlásila obec Strečno od 16. júla od 8h a úplná uzávierka potrvá minimálne do konca júla. Tým, že cestu pripravujú na pád skalného masívu, neprejdú pod hradom ani záchranárske zložky. Na mieste regulujú dopravu policajti a o zmene dopravy informuje aj dopravné značenie. V prípade núdze sú občania odkázaní na vrtuľník záchrannej zdravotnej služby.  Od nedele, kedy cestu uzavreli, mali doposiaľ jeden prípad, kedy museli volať leteckých záchranárov.

Nepoužijú techniku odstrelu

Novozistené nestabilné bralo musia odstrániť v najbližších dňoch. Masu ale neodstrelia. Budú musieť použiť techniku a bralo postupne uvoľniť. Aktuálne na cestu vozia štrk, ktorého 1 meter hrubá vrstva zníži nebezpečenstvo poškodenia komunikácie vplyvom pádu ťažkých kusov horniny. 

Štrk a zemina na časti cesty pod Strečnom

Dopravu riešia mimoriadnymi vlakmi 

Úplná uzávierka cesty skomplikovala dopravu aj tisíckam ľudí, ktorí cestujú nielen do priľahlých miest, ale do celého Slovenska. Vypravili už aj mimoriadne vlaky.

Samotné sanačné práce začali v novembri 2016. Odvtedy sa termín dokončenia prác niekoľkokrát posunul. Prvý bol stanovený na máj 2017, aktuálny termín dokončenia je júl 2017. Ale ani to nie je isté.

Touto uzávierkou cesty trpia všetci naokolo. Obyvateľom na obchádzkovej trase cez Terchovú rapídne klesá životná úroveň. Už včera počas špičky sa v úseku tvorila nekonečne dlhá kolóna. Dotknutým občanom neostáva nič iné, len dúfať, že premávku popod Strečno obnovia čím skôr.

Zdroj: TASR, Aktuality