Ford investuje 4,5 miliardy dolárov do elektromobility. Výsledkom by malo byť niekoľko hybridov vrátane Mustangu, či áut určených pre políciu, plne elektrické SUV, autonómne auto, ale aj použiteľné bezdrôtové dobíjanie.
Ford Mustang

Ford chce predstaviť hybridný Mustang už v roku 2020

Nás samozrejme najviac zaujala správa, že Ford chystá hybridný Mustang. Na trh by mal prísť v roku 2020 a zo začiatku bude k dispozícii iba v USA. Automobilka v oficiálnom vyjadrení uvádza, že elektrifikovaná verzia ponúkne silu V8 a ešte viac krútiaceho momentu v nízkych otáčkach. Nič viac však Ford zatiaľ nešpecifikoval. Môžeme ale predpokladať, že hybridná technológia v Mustangu bude zameraná skôr na výkon, ako na znižovanie spotreby. Hoci aj dnes sa nájdu ľudia, ktorí s Mustangom súťažia o čo najnižšiu spotrebu. Dvom Nórom sa dokonca podarilo s Mustangom 2,3 EcoBoost dosiahnuť spotrebu menej ako 5l /100 km.

Ford F150

Hybridný Ford F150 bude môcť poslúžiť aj ako mobilný generátor

Vráťme sa však k plánom Fordu a ich elektrifikovaným modelom. V portfóliu automobilky totiž v roku 2020 pribudne aj hybridný pick-up F150. Tento typ auta samozrejme nezaujme na všetkých kontinentoch, a tak bude k dispozícii iba v USA a na Strednom Východe. Zaujímavosťou je, že vďaka svojej hybridnej pohonnej jednotke bude môcť slúžiť aj ako mobilný generátor.

Ďalšou zaujímavosťou je, že Ford chystá čisto elektrické SUV. Pôjde o globálny produkt, čo znamená, že ho uvidíme u predajcov aj v Európe. Dojazd tohto vozidla má presiahnuť 300 míľ, čiže viac ako 483 km. Automobilka ho bude vyrábať vo svojej továrni vo Flat Rock v USA. Automobilka okrem toho v roku 2019 plánuje priniesť do Európy plug-in hybrid Ford Transit Custom. No ani to nie je všetko z jej "elektrických" plánov. Ford chce totiž vyrábať aj hybridné policajné autá.

Ford Transit Custom

Hybridný Transit Custom by mohol pomôcť znížiť podnikateľom náklady na prepravu v meste už v roku 2019

Americká automobilka do elektrifikácie svojich vozidiel plánuje investovať 4,5 miliardy $ (viac ako 4,3 miliardy €). Okrem samotných vozidiel však pokračuje aj vo vývoji bezdrôtového nabíjania v snahe urobiť používanie elektromobilov čo najjednoduchšie. Zaujímavosťou pritom je, že Ford plánuje v roku 2021 predstaviť aj autonómne vozidlo, ktoré chce vyrábať vo veľkých sériách. Auto by bolo určené na programy zdieľania áut medzi užívateľmi.

Zdroj: Ford