Koncept Lexus UX prináša mnoho zaujímavých technických a dizajnérskych noviniek. Dúfam, že mnoho z nich skoro uvidíme v sériovej podobe. 

Dizajnéri a inžinieri novinky Lexus UX si zaumienili vytvoriť auto stelesňujúce, nápadité, pokrokové technológie, ktoré cestujúcim prinesú intenzívnejší zážitok. Palubné technológie HMI majú úmysel ponúknuť zákazníkom, ktorí žijú a pracujú v neustále prepojenom prostredí, inovačný trojrozmerný zážitok za jazdy. Tým automobilka reaguje na neustále sa zvyšujúce požiadavky nielen biznismenov, ale i bežných ľudí.

Lexus UX concept

Interiér a palubné technológie konceptu Lexus UX kričia modernosťou a extravagantnosťou. Všimnite si volant. Nepripadá vám ako telo robota a holografická guľa je hlava?

Interiér pôsobí veľmi extravagantne a je priam nasiaknutý modernosťou. Združený pristroj vodiča tvorí prehľadná guľa, ktorá sa vznáša ako hologram. Kombinácie analógových a digitálnych informácií vytvárajú atypické používateľské prostredie. Na stredovej konzole sa zasa vyníma nápadné fazetovanie s kryštálovou štruktúrou, v ktorom vyniká displej klimatizácie a informačno-zábavného systému opäť v štýle hologramu. Kvalitné audio je zamaskované motívmi plutvy. Plutvu s reprákmi nájdeme nielen v predných „A“ stĺpikoch, ale aj na palubnej doske pred spolujazdcom. A práve pred spolujazdcom je táto plutva ešte navyše odnímateľná. Vravíte si, nepodpíše sa to pod kvalitu zvuku? To isté som si pomyslel i ja, ale dovolím si tvrdiť, že to Japonci vymysleli dobre. Inak by to snáď do auta nedali...

„Naším zámerom bolo vytvoriť novú generáciu kompaktného crossoveru. Auto, ktoré by dokázalo priniesť inovačný, trojrozmerný a maximálne intenzívny používateľský zážitok,“ Stephan Rasmussen, dizajnér Európskeho dizajnérskeho centra Lexus

Elektrochromatické okná

Koncept Lexus UX okrem nového rozhrania človek-stroj prináša aj najmodernejšie elektrické technológie. Okrem iného tu nájdeme elektrochromatické okná a na miesto vonkajších spätných zrkadiel sú kamery. Všetky spínače v interiéri sú elektrostatické a sú umiestnené pod priehľadnými krytmi.
 

Čo teda poviete na dizajn? Myslíte si, že všetko spomenuté sa začne bežne ponúkať povedzme v horizonte piatich rokov? Osobne niektoré nápady chválim a veľmi sa mi páčia. Uvidíme ale, čo prinesie sériová podoba modelu. Jednoznačne sa ale na novinku teším a dúfam, že si niektoré technológie čoskoro vyskúšam i v bežnom aute.

Zdroj: Lexus