BMW prednedávnom predstavilo projekt Vehicular CrowdCell, ktorého cieľom je lokálne zvýšiť pokrytie mobilných sietí. Inými slovami, zlepšiť signál v blízkom okolí auta, ktoré tento systém používa. Nová technológia BMW Vehicular CrowdCell vlastne zosilňuje mobilný signál z vysielacích staníc pomocou antény umiestnenej v aute. V okolí asi 10 m od auta zvýši silu signálu a prenosovú rýchlosť dát.

Ide v podstate o evolúciu technológie Vehicular Small Cell, ktorú BMW predstavilo pred rokom. Tá zlepšovala signál iba vnútri vozidla. Išlo vtedy o prvú sieť typu Femtocell zabudovanú do vozidla (výrazom Femtocell sa označuje malá vysielacia stanica s nízkym výkonom, určená na použitie v domácnosti, ktorej dosah je približne 10 m). Obidva systémy sú momentálne vo fáze technologických prototypov.

Technológia BMW zvýši pokrytie mobilných sietí

Technológia Vehicular CrowdCell by si svoje miesto mohla nájsť nielen v elektromobiloch, ale aj vo vlajkovej lodi BMW - radu 7.

Trochu paranoje:

Existujúce riešenia využívajúce technológiu Femtocell na zvýšenie signálu vnútri budov, napr. od amerického operátora Verizon, je možné zneužiť na odpočúvanie hovorov textových správ. V roku 2013 to demonštrovali hackeri na konferencii Black Hat v Las Vegas. Telefóny sa totiž k tomuto zariadeniu pripájajú automaticky, bez vedomia používateľa. Útočníkovi tak stačí hacknúť zariadenie tak, aby mohol odpočúvať hovory cez neho realizované, a byť v dostatočnej blízkosti od odpočúvaného telefónu. Rovnaký scenár by sa v budúcnosti mohol udiať aj v prípade zabudovania tohto systému do áut značky BMW. Útočníci by tak dostali mobilné odpočúvacie laboratórium veľkosti BMW i3. To sa však bavíme o vzdialenej budúcnosti, najmä, ak reálne problémy doslova visia vo vzduchu.

Zdroj: tlačová správa, digitaltrends.com