Vapark - takto si predstavovali moderný spôsob parkovania pred desiatkami rokov. 

Automatické parkovacie domy nie sú vo svete ničím výnimočným. Už keď som bol malý chlapec, vždy som obdivoval automatický parkovací dom, ktorý stával pred bývalým národným podnikom v meste, kde som vyrastal. Kapacitne veľký nebol, ale predsa bol na našom území raritou. Oveľa väčšou raritou sú autonómne parkovacie roboty, za ktorými stojí spoločnosť Stanley Robotics. Tí vyvinuli robota, ktorého pomenovali jednoducho Stan. S týmto systémom už nikdy nebudete hľadať auto na parkovisku. :) 

Parkovanie v stiesnených priestoroch často spôsobuje stres. Robot Stan to ale vyrieši za vodiča. 

Autonómny robot je vyvinutý hlavne pre letiská. Systém funguje na jednoduchom princípe. Najprv si musíte zarezervovať miesto cez mobilnú aplikáciu alebo cez webovú stránku. Potom auto odstavíte v priestornej garáži na presne určenom „drop-off“ mieste. Autonómny robot Stan si následne vaše auto nadvihne a odtiahne na presne určené voľné miesto. Samozrejmosťou je, že si auto riadne uzamknete a kľúče vezmete so sebou. Každá objednávka v sebe navyše obsahuje informáciu o vašom lete, aby ste mali auto pripravené, keď sa na letisko opäť vrátite. 

Stanley Robotics svoj produkt úspešne prevádzkuje na veľkom francúzskom letisku Charlese de Gaulla v Paríži. V blízkej budúcnosti chcú expandovať aj na ďalšie frekventované letiská po celom svete. Čo si myslíte o tomto systéme? Má podľa vás potenciál?