Najnovší prípad nedania prednosti sanitke je starý pár dní. Vo videu, ktoré sa objavilo na internete, vodič alebo spolujazdec v sanitke použili hlasový amplión na "upozornenie" vodiča, ktorý im stál v ceste. Nebudeme tu však rozoberať starý prípad. Na podobné problémy tak vo Švédsku možno v budúcnosti použijú obmedzenie príjmu rádia a prehrávania hudby z CD alebo pomocou Bluetooth.

Systém by mal byť schopný určiť, v akom časovom predstihu má vo vozidle obmedziť hudbu, aby vodiči umožnili sanitke bezproblémový prejazd.

Systém môže výrazne pomôcť prejazdu sanitky

Každá sekunda sa totiž počíta a v niektorých prípadoch môže byť rozhodujúca pre záchranu života. V sanitke budú vysielať bližšie nešpecifikovaný signál, ktorý obmedzí prehrávanie hudby prostredníctvom pásma FM a tiež cez Bluetooth alebo z CD.

Systém vyvinuli študenti z univerzity v Štokholme. Podľa nich by mal byť systém schopný určiť, v akom časovom predstihu má vo vozidle obmedziť hudbu, aby vodiči umožnili sanitke bezproblémový prejazd.

Optimálna doba varovania je vraj 10 až 15 sekúnd pred príchodom sanitky. Hlavnou výhodou systému je okrem rýchlejšieho prejazdu sanitky tiež zníženie stresu vodičov a zvýšenie bezpečnosti na ceste. Prijali by ste podobný systém aj u nás? Zahlasujte v ankete.

PRIJALI BY STE VYPÍNANIE HUDBY VO VOZIDLE PRED PRÍCHODOM SANITKY?
  • Áno ( 88% )

     

  • Nie ( 12% )

     

Odpovedalo 234 ľudí