Riso Gonda v sezone 2015 v Renault R.S.01

Riso Gonda na testovaní najrýchlejšieho auta zo stajne Renault Sport.

Vďaka prítlaku, ktorý dokáže vygenerovať a výkonu cez 500 koní sa jazdným štýlom podobá na prototypy LMP2 a časmi na kolo sa takmer sa vyrovná špeciálom DTM. Samozrejme, že si budem zvykať na mnoho noviniek a iný prístup ako vo formulovom jazdení, no myslím si, že každý top jazdec by mal byť komplexný a verím, že táto skúsenosť mi v tom určite pomôže.
Riso Gonda v sezone 2015 v Renault R.S.01

Richard Gonda po úspešných uplynulých sezónach vo formulách tento rok smeruje do automobilového prototypu, kde bude mať šancu preukázať komplexnosť svojich jazdeckých schopností a talent. So skúseným francúzskym tímom ART Junior majú v novom šampionáte Renault Sport Trophy najvyššie ambície. Víťaz šampionátu má dokonca zabezpečený štart v najprestížnejších vytrvalostných pretekoch planéty - 24 hodín Le Mans.

Cez 500 koní s hmotnosťou menej než 1 100 kg

Nový pretekársky špeciál veľkolepého štýlu a výnimočného výkonu inšpirovaný svetom koncepčných vozidiel, dosahuje absolútnu métu aerodynamiky. Brilantné dielo Renault Sport R.S.01 radikálne vyjadruje ozajstnú športovú DNA. Jeho technické parametre odrážajú tie najlepšie odborné znalosti zo sveta technického pokroku. S unikátnym riešením karbónového monokoku je hmotnosť nižšia ako 1100 kg a s motorom s výkonom viac ako 500 koní dosahuje maximálnu rýchlosť vyše 300 km/h. Od tohto roku bude Renault R.S.01 jednou z hlavných hviezd prestížnej World Series by Renault.
 

Podujatia WSR privíta priemerne 80 000 návštevníkov za víkend. Súčasťou sú preteky Formule Renault 3.5, Formule Renault 2.0 a nové preteky Renault Sport Trophy. Fanúšikovia sa konečne dočkajú a Richarda uvidia aj na blízkom Hungaroringu. Kalendár ďalej zahŕňa okruhy ako Spa, Silverstone, Le Mans, Nürburgring a Jerez. Začína sa už 30. mája v belgickom Spa-Francorchamps.

Riso Gonda v sezone 2015 v Renault R.S.01

Slovenskí fanúšikovia budú môcť sledovať preteky RS Trophy naživo na Motors TV a snahou tímu je priniesť vysielanie aj na slovenské televízne stanice, no vysielanie pretekov bude tiež dostupné cez live stream na internete. Pretekársky špeciál R.S.01 budú môcť vidieť aj návštevníci Autosalónu v Inchebe počas celého víkendu v prezentačnom stánku SlovakiaRingu, kde bude aj autogramiáda Richarda, pretekársky fullmotion simulátor, na ktorom si budú môcť návštevníci vyskúšať jazdu na R.S.01. Pre návštevníkov sú pripravené aj zaujímavé súťaže o jazdy na Slovakia ringu a exkluzívne pozvánky na Richardove preteky.
 

Richard Gonda pre sezónou neskrýva nadšenie: „Som veľmi šťastný, že sa nám podarilo zariadiť štart práve v tomto šampionáte Renault Sport Trophy. Vždy som mal v pretekaní rád nové výzvy a práve nový šampionát s týmto autom je bezpochyby veľká výzva pre mňa a rovnako pre všetkých, ktorí v ňom budú štartovať. Auto vyzerá fantasticky, na trati je neuveriteľne rýchle na to, že mám strechu nad hlavou. Vďaka prítlaku, ktorý dokáže vygenerovať a výkonu cez 500 koní, sa jazdným štýlom podobá na prototypy LMP2 a časmi na kolo sa takmer sa vyrovná špeciálom DTM. Samozrejme, že si budem zvykať na mnoho noviniek a iný prístup ako vo formulovom jazdení, no myslím si, že každý top jazdec by mal byť komplexný a verím, že táto skúsenosť mi v tom určite pomôže. A samozrejme, že z tohto hľadiska je to pozitívne aj pre moju nasledujúcu sezónu, v ktorej už dnes plánujeme účasť vo Formule Renault 3.5.“

Riso Gonda v sezone 2015 v Renault R.S.01

Podrobný technický opis pretekárského špeciálu R.S.01 nájdete v našom podrobnejšom predstavení z leta minulého roka.
Riso Gonda v sezone 2015 v Renault R.S.01

Manažérka Klaudia Gondová zo Sophidea agency: „Vďaka nášmu tímu a partnerom dnes slávime úspech, a to je štartovanie Richarda v pretekárskej sezóne 2015 v novom prototype R.S.01. Richard je úžasný pretekár, čo dokazoval v uplynulých sezónach a nepochybujeme o tom, že svoju komplexnosť preukáže aj v týchto pretekoch v spojení s ART Junior tímom. Neskrývame naše ambície pre úspech v tejto sezóne, no už pracujeme aj na sezóne 2016, v ktorej chceme Richarda posadiť do FR 3.5, a veríme, že sa nám to vďaka silným partnerom aj podarí.“
 

Kalendár Renault Sport Trophy 2015 
30.-31.5. – Spa Francorchamps, Belgicko
13.-14.6. – Hungaroring, Maďarsko
29.-30.8. – Silverstone, Anglicko
12.-13.9. – Nürburgring, Nemecko
26.-27.9. – Le Mans, Francúzsko
17.-18.10. – Jerez, Španielsko

Riso Gonda v sezone 2015 v Renault R.S.01