SOP má za sebou adrenalínové prvé preteky v Brne

V MX-5 Cupe štartovalo až 11 pretekárov

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Skupina STC (Small Touring Cars)

Do skupiny STC patria v sezóne 2016 autá s objemom do 1600 cm3, do 2000 cm3 s hmotnosťou do 1000 kg a nad 1000 kg a malé otvorené autá. Kvalifikáciu na prvé preteky suverénne vyhral Igor Végh na Honde CRX. Igor odštartoval z pole position a šialeným tempom si začal budovať náskok. Zdalo sa, že prvenstvo už nemôže nič ohroziť, keď zrazu Igor Végh musel odstúpiť kvôli problému s motorom. Preteky i triedu malých otvorených áut vyhral Ondřej Kočka na Caterhame. V triedu do 2000 cm3 nad 1000 kg zvíťazil Michal Malíček na Renaulte Clio, druhé miesto vybojoval Marián Rajnoha na Honde Civic Type-R a tretí skončil Tomáš Horák na Honde Civic Type-R. V triede do 2000 cm3 do 1000 kg štartoval len jeden jazdec, Karol Laskowski na Alfe Romeo 147, ktorý tým pádom aj vyhral. Triedu do 1600 cm3 vyhral Pavol Dlugoš na Honde Civic VTi pred druhým Norbertom Lepesom na Honde CRX a tretím klasifikovaným Igorom Véghom na Honde CRX.

SOP má za sebou adrenalínové prvé preteky v Brne

Igor Végh dlho viedol prvé preteky STC, bohužiaľ ho vyradila porucha motora

Do druhých pretekov skupiny STC sa najlepšie kvalifikoval Tomáš Horák na Honde Civic Type-R. V pretekoch zvádzal boj s Michalom Malíčkom na Renaulte Clio a Ondřejom Kočkom na Caterhame. Zo súboja vyšiel víťazne Ondřej Kočka a vyhral preteky i triedu malých otvorených áut. V triede s objemom do 2000 cm3 nad 1000 kg bol najrýchlejším Michal Malíček na Renaulte Clio, druhý prešiel cieľom Tomáš Horák na Honde Civic Type-R a tretie miesto obsadil Marián Rajnoha na Honde Civic Type-R. Triedu do 2000 cm3 do 1000 kg opäť vyhral Karol Laskowski na Alfe Romeo 147. V triede do 1600 cm3 do pretekov odštartoval len Pavol Dlugoš na Honde Civic VTi a triedu vyhral.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Skupina BTC (Big Touring Cars)

V skupine BTC štartujú autá s objemom do 2800 cm3, do 3000 cm3, do 3500 cm3, nad 3500 cm3 a veľké otvorené autá. V prvej kvalifikácii bol najrýchlejší Martin Prokop na Mercedese SLS AMG GT3. Na štarte bolo vyše 30 áut a o predbiehanie či súboje na trati nebola núdza. Preteky i triedu nad 3500 cm3 nakoniec vyhral Martin Prokop na Mercedese SLS AMG GT3, druhým v triede nad 3500 cm3 bol Petr Vencálek na BMW M3 GTR a tretie miesto vybojoval Rudolf Machánek na Mercedes SLS AMG GT3. V triede do 3500 cm3 patrilo pódium len autám BMW M3 GTR, vyhral Jiří Procházka pred Tomášom Erdélyim a Martinom Durasom. Triedu do 3000 cm3 ovládol Mário Komačka na BMW M3, druhý skončil Petr Kochta na BMW 130i a tretie miesto obsadil Marián Polónyi tiež na BMW 130i. Prvé miesto medzi veľkými otvorenými autami vybojoval Sergej Paulavets na KTM X-Bow a druhý prešiel cieľom Radim Havlík tiež na KTM X-Bow.

SOP má za sebou adrenalínové prvé preteky v Brne

Pretekom BTC vládol Martin Prokop

Aj druhá kvalifikácia patrila Martinovi Prokopovi na Mercedes SLS AMG GT3. Preteky boli skutočne napínavé a stále sa bolo na čo pozerať. Cieľovou čiarou prešiel ako prvý opäť Martin Prokop na Mercedes SLS AMG GT3, ktorý tým vyhral aj triedu nad 3500 cm3. Druhým v tejto triede bol Petr Vencálek na BMW M3 GTR a tretie miesto obsadil Marek Rybníček na Lamborghini Gallardo SuperTropheo. V triede do 3500 cm3 vyhral Martin Duras na BMW M3 GTR, druhé miesto vybojoval Milan Valášek na Ginette G50 a tretie Tomáš Pospíšil na BMW Z4 GTR. Víťazom v triede do 3000 cm3 sa stal Marek Fried na Lotuse Exige, druhé miesto patrilo Máriovi Komačkovi na BMW M3 a tretí skončil André Mašek na BMW 130i. Triedu veľkých otvorených áut vyhral Sergej Paulavets pred Radimom Havlíkom, obidvaja jazdili na KTM X-Bow.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Skupina CUP

Na štarte skupiny CUP sú tri typy áut, Lotuse Elise Cup, Mazda MX-5 Cup a Ford Fiesta R1 Cup. V prvej kvalifikácii bola najrýchlejšia Veronika Vanyová na Lotuse Elise. Preteky boli plné napätia a vyrovnaných súbojov. Pozície si jazdci menili niekoľkokrát v každom kole a prišlo i ku kontaktom. Preteky aj triedu Lotus Elise Cup  vyhrala Veronika Vanyová pred Tomášom BizubomAdamom Tarnóczym. V triede MX-5 Cup bol najrýchlejší Tibor Gloznek, ktorý porazil druhého Martina Hlavnu a tretieho Jána Žgravčáka. Víťazom triedy Fiesta Cup sa stal Luděk Dolejš, druhý skončil Tomáš Pertold a tretí Karel Šindelář.

SOP má za sebou adrenalínové prvé preteky v Brne

Prvé preteky skupiny CUP vyhrala Veronika Vanyová

Aj v druhej kvalifikácii bola najrýchlejšia Veronika Vanyová na Lotuse Elise. Preteky boli opäť plné napätia a jazdci si nič nedarovali. Došlo aj ku kontaktom, kde Samuel Moskál zaútočil na vedúceho pretekára triedy MX-5 Cup, Tibora Glozneka, no snaha skončila kolíziou, v ktorej obidvaja stratili niekoľko pozícií. Cieľovou čiarou prešiel ako prvý Tomáš Bizub, čím vyhral triedu Lotus Elise Cup, druhý v tejto triede skončil Adam Tarnóczy a tretí Ivan Lexa. V triede MX-5 Cup to bolo zaujímavé až do samého konca. Víťazstvo na svoju stranu uchmatol Ján Žgravčák tesne pred Tiborom Gloznekom a Lukášom Koníkom. Triedu Fiesta Cup vyhral Luděk Dolejš pred Tomášom Pertoldom a Vítom Martinovským.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Time Attack

Jazdci Time Attacku mali v Brne pred sebou voľný tréning a dve merané kvalifikácie, z ktorých súčet najrýchlejších kôl určil víťaza. V triede A do 2000 cm3 vyhral Tibor Gloznek na Seate Ibiza. V triede B do 2000 cm3 bol najrýchlejší Tomáš Prihoda na Honde Civic Type-R, druhý skončil Petr Urbánek rovnako na Honde Civic Type-R a tretí bol Branislav Kéry Na Renaulte Clio. V triede A do 3500 cm3 vyhral Petr Fiala pred Tomášom Fialom, obidvaja jazdili na BMW 325i. V triede B do 3500 cm3 zvíťazil Petr Dostal, druhé miesto vybojoval Ondřej Langer a tretí skončil Jakub Mateiciuc, všetci jazdili na BMW M3 rôznych generácií. Triedu A nad 3500 cm3 vyhral jej jediný účastník Ivan Šoltys na Porsche 911 GT3 RS.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 12 obrázkov

Kompletné výsledky ako aj veľkú fotogalériu z prvého podujatia Slovenského Okruhového Pohára v Brne nájdete na stránke www.okruhy.sk. Ďalšie kolo Slovenského Okruhového Pohára i Time Attacku sa pôjde 5. mája 2016 na Slovakia Ringu. Neváhajte a príďte si zajazdiť a zažiť atmosféru pretekov.

Zdroj: okruhy.sk