Nuž a prečo sa automobilka tak ponáhľa? Jednoducho kvôli predajom. Prieskumy ukázali, že aj medzi zákazníkmi BMW je veľký dopyt po 7 miestnom SUV.
BMW X5

Generáciu F15 už čoskoro vystrieda generácia F17. Dostane rovnakú platformu ako BMW 7

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Dopyt po 7-miestnom SUV

Dôvodom je najmä predstavenie nového veľkého SUV BMW X7. To má stáť na rovnakom základe ako X5, no ponúkne viac priestoru a 7 miest na sedenie. Obe autá pritom majú stáť na platforme Cluster Architecture (CLAR), ktorú využíva aj aktuálna generácia BMW 7. Nuž a prečo sa automobilka tak ponáhľa? Jednoducho kvôli predajom. Prieskumy ukázali, že aj medzi zákazníkmi BMW je veľký dopyt po 7 miestnom SUV. Tí si však zatiaľ musia vystačiť s 5-miestnou X5, alebo zamieriť ku konkurencii. BMW pritom počíta s predajom 50 000 kusov X7 ročne. Aj preto chcú Nemci predstaviť X7 čo najskôr. Jej premiéra je naplánovaná na rok 2018. To znamená, že ak má vychádzať z BMW X5 a zároveň stáť na platforme CLAR, môžeme novú generáciu X5 očakávať už v roku 2017.

BMW X7

Dôvodom skrátenia výrobného cyklu súčasnej X5 je BMW X7, ktoré bude z novej X5 vychádzať

BMW X7 by malo dostať označenie F17 a bude o viac ako pol metra dlhšia ako súčasná generácia X5. Napriek tomu by mala vážiť menej. A to iba okolo 1 900 kg oproti súčasným 2 040 kg bez vodiča, ktoré má verzia X5 25d. Úsporu by mala automobilka dosiahnuť vďaka novej platforme a využitiu hliníka a uhlíkového kompozitu. Očakávať môžeme aj hybridnú verziu s odjazdom okolo 50 km na čisto elektrický pohon. Vylúčený nie je ani model s motorom V12, ktorý by mohol konkurovať Bentley Bentayga. Samozrejme môžeme očakávať luxusný interiér s bohatým priestorom v strednom rade sedadiel a sedadlami v treťom rade, ktoré bude možné elektricky schovať do podlahy.

Zdroj: motoring