2017 Alfa Romeo SUV Stelvio

Pre celosvetový úspech Alfa Romeo v ponuke SUV nutne potrebuje. Taliani to vedia už tri roky, žiaľ, už teraz s ním zásadne meškajú...

Predaj začne v roku 2017

Prvé SUV značky sa  má volať Stelvio (podľa najznámejšieho talianskeho priesmyku plného zákrut a mimoriadneho výhľadu Passo dello Stelvio). Meno vo februári potvrdil šéf FCA Sergio Marchionne na stretnutí s pracovníkmi značky. Pri tejto príležitosti tiež sľúbil, že výroba SUV Stelvio začne v 4. štvrťroku 2016. Aj to je však o rok neskôr než si to naplánovali. Dnes sa pracuje s termínom predstavenia SUV na jeseň tohto roku. Premiéra však neprebehne na starom kontinente, ale asi na novembrovom autosalóne v Los Angeles. Následný predaj s prednosťou v Amerike má začať na jar 2017. To by dávalo zmysel, keďže Alfu Romeo sa tam snažia vrátiť už roky, no pre rôzne komplikácie sa tak doposiaľ v plnej miere nestalo. SUV by bola, nepochybne, skvelá príležitosť. 

2017 Alfa Romeo SUV Stelvio

Na obrázkoch nie je definitívna verzia tvarov SUV Stelvio, ale jeho predpokladaný tvar s prihliadnutím na súčasné krivky značky.

Šéf Alfy Harald Wester, ktorý zároveň šéfuje aj Maserati, potvrdil, že menšie SUV, než práve v Ženeve 2016 predstavené Levante, trojzubec nechystá. "Ak ste koncern, ktorý má 10 značiek ako FCA, nemôžete robiť to isté, čo ostatní. Na teraz teda o segment kompaktných SUV s Maserati nemierime a ani to neplánujeme. V danom cenovom segmente máme Jeep Cherokee a pribudne ďalší produkt v podobe Alfy Stelvio."
 

Alfa Romeo Stelvio bude stáť na platforme Giorgio, rovnako ako Giulia. Počítať teda môžeme s pohonom oboch náprav, ktorý vychádza zo zadokolky. Pod kapotou sa objavia predovšetkým prepĺňané 4-valce, no vrcholná verzia QV má mať V6 s výkonom 510 koní, teda rovnaká motorická verzia ako má Giulia QV.

autor obrázkov: Alessandro Masera