AutoKelly

Na poriadne vyčistenia palubnej dosky nestačí iba vlhká handra

Palubná doska a plasty

Na plastových častiach interiéru a najmä palubnej doske je väčšinou veľmi vidieť vek auta a starostlivosť, akú mu majiteľ venoval. Veľké plastové dielce v aute totiž až na malé výnimky nemajú hladký povrch. Ak by to tak bolo, pôsobili by lacno a nekvalitne. Každý z nich má preto určitý dezén, teda malé drážky, v ktorých sa časom zachytáva prach, preto utretie prístrojovky sucho handrou veľmi nepomôže. Ak ste navyše dlhšie nevymenili kabínový filter, pridá sa k prachu aj mastnota. Dôkladné vyčistenie prístrojovky si potom vyžaduje na to určené čistiace prostriedky. Čističov na plasty v interiéri auta je na trhu nepreberné množstvo. Aby sme vám trochu uľahčili výber, urobili sme pre vás koncom minulého leta porovnávací test čističov interiérov. Jeho výsledky môžete vidieť tu.

AutoKelly

Riadne vyčistené sedadlá oživia interiér

Čalúnenie sedadiel a koberce

Interiér auta však nie sú iba plasty. Dôležité sú aj sedadlá či koberce. Ak máte látkové čalúnenie sedadiel, je veľmi pravdepodobné, že sa na nich po čase objavia škvrny. Jednak od potu, ale aj od rôznych nápojov, ktoré sa posádke, alebo aj vodičovi podarilo za jazdy vyliať. Nuž a ak máte malé deti, iste nemáte o škvrny, fľaky a špinu na sedadlách núdzu. Preto je dobré ich sem-tam poriadne vyčistiť a vytepovať. Tepovanie ale nie je iba o odstránení fľakov. Zbavíte sa tak aj prachu, roztočov a mikroorganizmov. To sa však netýka iba sedadiel. Raz ročne je dobré vytepovať aj koberce v aute. Najmä po zime, kedy si do auta na topánkach prinesiete oveľa viac nečistôt ako v lete. K bežným nečistotám ako prach a blato sa navyše pridáva aj posypová soľ. Väčšinou na to stačí rovnaký čistiaci prostriedok na textilné čalúnenie a koberce.

AutoKelly

Aj staršie kožené sedadlá môžu pri pravidelnej starostlivosti vyzerať dobre

Koža

Kožené sedadlá majú oproti textilným hneď niekoľko výhod. Vyzerajú luxusnejšie, najmä ak sú potiahnuté kvalitnou kožou a sú menej náročné na údržbu. Ak sa vám na ne niečo vyleje, ľahšie to utriete. No aj tak si z času na čas zaslúžia starostlivosť, aby vám koža nepopraskala. Preto je dobré ich v rámci jarného čistenia interiéru ošetriť prípravkom na čistenie a ochranu kože.