V Kart 1 Arene vyrastá nová generácia pretekárov

Filip Baláž bude celú sezónu jazdiť v MX-5 Cupe

Ten mladý chalan má len 17 rokov a jeho meno je Filip Baláž. Na rozdiel od iných nadšencov, pred tromi rokmi sa o motoršport aktívne vôbec nezaujímal (podľa výpovede blízkych), maximálne vo forme u mladých ľudí obligatórnom hraní na Playstation. Náhodná návšteva motokárovej haly Kart 1 Arena zmenila život nielen jemu, ale aj jeho rodine. V jazdení halových motokár našiel Filip nielen svoju záľubu, ale predovšetkým objavil v sebe doposiaľ skrytú túžbu súťaženia. Oddal sa naplno tréningu, zvedavo, ale aktívne nasával všetky informácie. Prítomnosť zahraničných TOP jazdcov v Kart 1 Arene je pre slovenskú scénu zakaždým obohatením, no u Filipa som postrehol mimoriadne veľký záujem. Študoval nielen ich jazdecký štýl, ale zaujímal sa aj o ich osobnosť. Veľkým krokom v jeho jazdeckej a mentálnej dospelosti bol tohtoročný International Indoor Kart Cup IIKC. Filip dostal príležitosť jazdiť v tíme po boku skvelého jazdca a človeka Aliho Andreasa Gharakhaniho a skúseného Rakúšana Romana Schneidera. Pol roka koncentrácie v náročnom seriáli IIKC im prinieslo celkové druhé miesto a pre mladého Filipa obrovský krok v pred.

V Kart 1 Arene vyrastá nová generácia pretekárov

Tam, kde je Filip, nájdete aj jeho brata Mariána (v strede)

Na domácej scéne môže človek relatívne rýchlo nadobudnúť pocit osobnej spokojnosti, pocit dosiahnutého maxima. Účasť vo svetovom meradle výnimočných pretekárov ako Rakúšana Hannesa Neuhausera, alebo dvojnásobného majstra sveta Belgičana Mathiasa Groothena poukázala nutnosť na sebe aj naďalej tvrdo a s pokorou pracovať, a to komplexnejšie ako doposiaľ. Vedľa fyzickej kondície je mentálny tréning neodmysliteľnou súčasťou. Tam, kde je Filip, nie je ďaleko ani Marián, brat a sprievodca v jednej osobe. Marián má veľký podiel na chlapcovom formovaní. Práve on mu pomáha byť sebakritický, že po neúspechu je kontraproduktívne prepadnúť zlej nálade. Netrúfam si povedať a ani mi to nenáleží, či je Filip talentovaný, no jeho jazdecký vývoj ukázal, že tvrdá práca je cesta k úspechu.

V Kart 1 Arene vyrastá nová generácia pretekárov

Tomáš Bizub, Michal Lukačovič a Mike Krasňanský na stupňoch víťazov

Pri písaní o Filipovi chcem spomenúť, že máme z týchto mladých ľudí veľkú radosť. Kart 1 Arena vytvára priestor a podmienky, to ostatné je už ale v individuálnom prístupe jednotlivca. Vyrastá nám tu nová, iná generácia pretekárov. Na štartovej čiare sú vedľa Filipa Baláža pripravené mená ako Michal Lukačovič a Andreas Novák. Majú slušné a na slovenské pomery až zdržanlivé vystupovanie. Dokážu komunikovať v cudzích jazykoch, sú zodpovední a skvelo natrénovaní. Veľké preteky majú ešte len pred sebou, fokus Majstrovstiev sveta vo Francúzsku, no títo chalani majú všetko potrebné, aby sa stali súčasťou premiérového exportu slovenského halového motoršportu - powered by Kart 1 Arena.

V Kart 1 Arene vyrastá nová generácia pretekárov

Andreas Novák (vľavo) na pretekoch IIKC

Aj napriek tomu, že v halovom motokárovom športe dochádza k priamemu súboju a individuálnej súťaživosti, sa Kart 1 Arena stala miestom pre ľudské kontakty. Vďaka spolupráci Kart 1 Areny, Slovenského Okruhového Pohára a SLOVAKIA RINGu dostáva motoršportová scéna a tematika použiteľný základ do budúcnosti.

V Kart 1 Arene vyrastá nová generácia pretekárov

Filip Baláž testoval Mazdu MX-5 Cup

PS: Tak ako aj minuloročný víťaz RACESTAR Tomáš Bizub, tak aj teraz boli najlepší Slováci z dielne Kart 1 Arena. Niežeby tomu tak muselo byť, ale nepochybne potešilo! Halové motokáry potvrdzujú svoje malé, ale opodstatnene miesto.

Text: Michal Krasňanský