Pre majiteľov starších áut je zháňanie originálnych dielov niekedy veľmi komplikované. Vedeli by o tom rozprávať napríklad majitelia starších Peugeotov alebo aj Škodoviek, keď vám v predajni povedia, že daný diel už nevedia objednať.

Na staré modely Porsche zoženiete takmer všetky diely.

Iné je to napríklad u Mercedes-Benz alebo Porsche. To ponúka obrovskú zásobáreň dielov na svoje staré automobily. Najnovšie začali s výrobou dielov v 3D tlačiarni. Nemusíte sa báť o kvalitu, Porsche zaručuje, že budú spĺňať požiadavky z hľadiska vernosti voči originálu, či už po technologickej alebo vizuálnej stránke. Na 3D tlačiarni plánujú vyrábať iba diely, ktoré sú veľmi zriedkavé a vyrobia ich len niekoľko kusov. V tomto prípade by tak prestavovanie linky vyšlo na veľkú sumu, čo sa Porsche samozrejme neoplatí. V súčasnosti zahŕňa ponuka Porsche Classic približne 52-tisíc dielov. Ak nejaká súčiastka už nie je na sklade alebo sa rýchlo míňa, musí sa vyrobiť podľa originálu s novými nástrojmi. A to stojí čas aj peniaze navyše.

Na staré Porsche zoženiete hocičo, napríklad aj hlavicu radiacej páky (tú ale nevyrábajú na 3D tlačiarni, zatiaľ).

V súčasnosti Porsche vyrába 9 súčiastok pomocou 3D tlače. Ďalej testujú 20 ďalších komponentov, ktoré by mohli týmto štýlom vyrábať. Moderné plastové diely musia tiež odolať pôsobeniu oleja, palív, kyselín alebo svetla tak, ako originálne. Tento trend s 3D tlačou by som uvítal tiež u iných automobiliek. Pre majiteľa „veteránu“ je naozaj výzvou zohnať niektoré diely vo funkčnom stave, ak ich už výrobca neponúka a bolo ich vyrobených len pár kusov.

Zdroj foto: Porsche

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov