Spolu máme na Slovensku štyri svetoznáme značky. Od začiatku 90. rokov Volkswagen v Devínskej Novej Vsi, francúzsky koncern PSA pri Trnave, kórejskú Kiu pri Žiline a od roku 2016 indicko-britský koncern Jaguar Land Rover pri Nitre. Vzhľadom na územie sú rozmiestnené neproporčne na západe Slovenska. To je nepochybne dané nedostatočne rozvinutým štátom uprostred a na východe. Týka sa to najmä siete ciest a železníc.

Volkswagen

Začnem teda najstarším závodom Volkswagen. Spoločnosť na Slovensku s názvom Volkswagen Slovakia vznikla v roku 1991 a výroba začala v roku 1992 modelom Passat Variant. Samozrejme už predtým v bývalých priestoroch BAZ vyrábali autá. V roku 2017 tu vyrobili cez 360 tisíc automobilov. Okrem značky VW tu dnes vyrábame aj množstvo iných značiek, samozrejme, koncernových. Volkswagen Touareg, malý typ up! a elektrická verzia e-up!. Produkciu dopĺňa koncernové Audi. Pri Bratislave vyrábame 2 typy, veľké SUV Audi Q7 a Audi Q8.

Ďalšími v poradí sú autá pre značky Škoda a SEAT. Pre obe v Bratislave vyrábame tie najmenšie modely, teda malé Citigo a Mii. Práve posledné menované si však u nás oficiálne nekúpite. Na základe dlhodobej vysokej kvality produkcie a všeobecnej vysokej úrovni tempa výroby sa na Bratislavu obrátil aj manažment prémiovej športovej značky Porsche. Predtým sa tu pre úspešné veľké SUV vyrábalo veľmi veľa, no finalizácia bola v Nemecku. S príchodom III. generácie Porsche Cayenne vyrábajú vo VW Bratislava kompletne. Celé sa to vďaka kvalite fabriky posunulo ešte vyššie. Aktuálne sa vo fabrike vyrába nemalá časť komponentov pre exkluzívne superdrahé značky Lamborghini a Bentley. Ide o celé podvozkové časti pre typy Lamborghini Urus a Bentley Bentayga. Čoskoro má pribudnúť ešte kompletná výroba ďalšieho typu, o ktorom sa však stále len šušká, pretože je vo vývoji.

PSA

V trnavskej továrni PSA (štart produkcie v roku 2006) vyrábame 2 malé typu automobiliek Peugeot a Citroen. V produkcii je Citroen C3 a dosluhujúca generácia Peugeot 208. Práve ten onedlho nahradia novou generáciou. Svetovú premiéru má na autosalóne Ženeva 2019. Spolu s ním tu nabehne aj výroba elektrickej verzie. Za minulý rok tu vyrobili niečo cez 350 tisíc automobilov.

Kia

V Žiline, od roku 2006, konkrétne v obci Teplička nad Váhom, kompletizujú autá značky Kia. Vo výrobe je nová Kia Ceed vo verziách hatchback, kombi a ProCeed. Tiež štvrtá generácia SUV Kia Sportage a mestská Kia Venga. Okrem celých áut tu vyrábajú aj pohonné jednotky pre ďalšie autá koncernu Hyundai-Kia. Výrobná kapacita továrne je približne 350 tisíc automobilov ročne.

Jaguar Land Rover

Ako zatiaľ posledná továreň vznikla nitrianska prevádzka spoločnosti JLR (Jaguar Land Rover). Keďže sériovú produkciu tam spustili len nedávno, v októbri 2018, vo výrobe je len 1 typ, Land Rover Discovery. V roku 2019 by mal pribudnúť ďalší - nový Land Rover Defender. V pláne je ďalšie rozširovanie fabriky a výroby až na úroveň 150 000 kusov ročne.

Podľa predbežných informácii zo ZAP-u (Zväz automobilového priemyslu) sme na Slovensku v 4 mestách vyrobili za minulý rok 2018 viac ako 1 080 000 automobilov, čo je nový rekord. Ak si to zoberieme v prepočte k počtu obyvateľov (za posledný rok štatistiky je uvedený 2017), čo znamená 5 435 000 obyvateľov, dostaneme zaujímavé číslo. Na 1 000 obyvateľov to vychádza takmer 199 vozidiel.