Volkswagen

Asi najznámejšie auto, ktoré na Slovensku vyrábame, je Volkswagen Touareg. Medzičasom je v produkcii už tretia generácia veľmi úspešného SUV. Tá aktuálna z roka 2018 mala premiéru v Číne, kam na nej aj dobrodruh Zietlow z bratislavskej továrne úspešne dorazil.

Ďalším typom Volkswagenu, ktorý vyrábajú v Bratislave, je auto z presne opačného konca ponuky najväčšej európskej značky. Volá sa netradične Volkswagen up! a vzniká tu aj elektrická verzia e-up! Malý up! má vo verzii GTI 85 kW (115 k) a 6-stupňový manuál. To je na malú mestskú nákupnú krabičku až až.

Audi

V dobe globalizácie a automobilových koncernov už dávno neplatí, že vo fabrike jednej značky za robia len autá daného výrobcu. VW Bratislava je toho skvelým príkladom, ako sa z tohto článku dozviete. Prvým "cudzím" autom je veľké SUV Audi Q7. Top verziu SQ7 poháňa veľmi zaujímavý 4,0-litrový V8 s 320 kW (435 k) a až 900 Nm! Druhým typom Audi je minuloročná novinka Audi Q8, ktorá napriek "väčšiemu" menu nie je väčšia Q7, ale športovo-štýlový doplnok k praktickej Q7.

Škoda a SEAT

Iste viete, že do koncernu VW AG patria aj značky Škoda a SEAT. Pre českú značku tu popri drobnom VW vzniká malá Škoda Citigo. Tú vyrábame v Bratislave spolu s trojičkou SEAT Mii. Ten však, prekvapivo, na našom trhu oficiálne nekúpite. Nie, žeby pre náš trh a naše cesty nebol homologizovaný, ide o vnútornú politiku koncernu VW AG.

Porsche

Iste ste začuli, že na Slovensku vyrábame aj Porsche. Čiastočne to platilo už v predošlej generácii veľkých SUV Cayenne, ktoré sú bratmi typov Touareg a Q7. Tie autá vyrábajú v Bratislave už od začiatku produkcie v roku 2002. Pre III. generáciu sa manažment nepochybne aj pre vysokú kvalitu a odbornosť pracovníkov vo fabrike pri Bratislave rozhodol typ Porsche Cayenne na Slovensku kompletizovať, čo tak doposiaľ nebolo. Tretia generácia je aktuálne v predaji bez dieselu a len s benzínovým a hybridným pohonom. 

"Chuťovky" v podobe nedokončených áut

Okrem kompletizovania áut v Bratislave vznikajú aj napríklad podlahové časti pre také mašiny ako Bentley Bentayga a Lamborghini Urus. Ani tým však kompletná škála výrobného procesu nekončí. V útrobách fabriky vyrábajú ešte jeden typ, ktorý je však zatiaľ vo vývoji a nie je celkom na mieste o ňom hovoriť... :)

Zdroj foto: VW, Porsche, Škoda, Seat, Lamborghini, Bentley