Aké trasy budete prevažne absolvovať?

Pri výbere auta je kľúčovú si ujasniť, aké trasy s ním budete absolvovať. Pokiaľ raz za rok vyrazíte s plným kufrom do Chorvátska, neznamená to, že potrebujete veľké rodinné MPV alebo SUV na celý rok. „Zbytočne veľké auto má totiž zbytočne veľký motor, zbytočne veľkú spotrebu, vysoké servisné nároky a nanešťastie pre vás aj celkovo predražené prevádzkové náklady. V prípade, že musíte na zadné sedadlo umiestniť vedľa seba tri detské sedačky, sa zase priestrannému MPV vyhnete len ťažko,“ dodáva Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings, prevádzkovateľa medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO. 

Diaľnica verzus mesto

Pokiaľ vás pri vyberaní jazdenky láka veľké a silné auto, triezvo si rozmyslite, či nie je pre váš životný štýl zbytočné. Obzvlášť pre šoférov, ktorí jazdia predovšetkým po meste, nemá také auto zmysel, a to hlavne kvôli finančnej stránke. Najväčším žrútom paliva sú totiž neustále rozjazdy, ktorých je v meste neúrekom.  Čím ťažšie auto, tým viac energie na rozjazd potrebuje a úmerne tomu rastie aj spotreba. To, že s veľkým autom v meste horšie zaparkujete, zrejme ani netreba pripomínať.

S malým a slabším autom zasa nebudete spokojní pri častých cestách na diaľnici. Málo výkonný motor budete hnať na maximálny výkon a to sa nepriaznivo prejaví na spotrebe paliva. Preto má väčší zmysel vydať sa na autostrádu s väčším a silným vozidlom, ktoré sa nebude toľko namáhať a bude tým pádom úspornejšie. A taktiež pohodlnejšie a pri vyšších rýchlostiach bezpečnejšie. Pri dlhých trasách vám môžu výrazne pomôcť asistenčné systémy, ako je trebárs tempomat či systém udržania v jazdnom pruhu. 

Dajte šancu rôznym značkám

Čo sa týka značiek, slovenskou klasikou je tradične Škoda a Volkswagen. Skúste ale dať šancu i iným výrobcom než tým, na ktorých ste zvyknutí. Dvojročný Hyundai i30 alebo Kia Ceed vás môžu stáť rovnako ako päťročná Octavia s podobným nájazdom kilometrov. Ale zatiaľ, čo Octavii záruka práve končí, Hyundai ešte bude v továrenskej záruke nasledujúce tri roky. Kia má dokonca sedemročnú záruku.

Dve autá v rodine? Chyťte rozum do hrsti

Čo sa týka rozdelenia áut medzi manželov, funguje v mnohých rodinách klasický systém. Muž, ako hlava rodiny, jazdí veľkým a drahým kombi, zatiaľ čo na manželku ostane vplyvom napätého rozpočtu staršie, menej spoľahlivé a menej bezpečné auto. Paradoxne, tak bezpečné a moderné auto stojí väčšinu dňa na firemnom parkovisku, zatiaľ čo mamičky rozvážajú deti do škôlok a škôl lacnejším, nepohodlným a hlavne menej bezpečným autom. Ak je takáto situácia aj u vás, skúste na to ísť inak. Rodič, ktorý má na starosti každodenné cesty s deťmi, ocení moderné a väčšie auto. Ten druhý, ktorý za celý deň spravidla podnikne len cestu do práce a domov, si možno uvedomí, že mu bohato postačí i Škoda Fabia alebo Ford Fiesta.