Nie je žiadnym veľkým objavom, že volant si vyslúžil toto nie príliš prívetivé prvenstvo. 

Pamätáte sa na ten kúsok jedla, ktorý vám spadol pod sedadlo? Vplyvom zmeny teplôt a vlhkosti sa z tohto kúska stáva fabrika na baktérie. Najhoršie je na tom volant. K tomu si pripočítaj nepravidelné neumývanie rúk a výsledok prekvapí. Veľa odborníkov prirovnáva auto k liahni baktérií. Po volante je najväčším ohniskom baktérií hlavica radiacej páky, ovládanie hlasitosti rádia a kľučky dverí. Prakticky všetko to, čoho sa chytáte v aute najčastejšie.

Nasledujúce údaje pochádzajú z amerického Centra biologických informácií a je uvádzaný v CFU – úplne laicky povedané to vyjadruje množstvo mikroorganizmov na centimeter štvorcový. Volant obyčajného auta má napríklad 629 CFU. Pre porovnanie, doska verejného WC má údajne len 172 CFU. Zaujímavé sú čísla aj povedzme v blízkosti lakťovej opierky a miesta držiakov nápojov. Tam sa čísla pohybujú zhruba na úrovni 500 CFU. Bezpečnostné pásy zhruba 400 CFU. Priemerná hodnota nameraná v interiéri auta je približne 200 CFU. Z výskumov Univerzity kráľovnej Márie v Londýne vyplýva, že volanty sú až 9x krát špinavšie ako doska verejného WC.

Keď sme už začali túto biologickú tému. Nakukneme trochu aj na čerpacie stanice. Tankovacia pištoľ má až 11 835-krát viac baktérii ako tlačidlo vo výťahoch verejne prístupných budov. Avšak veľmi zaujímavým faktom je, že čím je palivo drahšie ako u priľahlej konkurencie, baktérii je menej. A o akých baktériách sa to bavíme? Ide o baktérie E.coli, Bacillus cereus, či Zlatý stafylokok, ktoré spôsobujú zdravotné ťažkosti rôzneho druhu.

Ak v aute prepravujete psa, množstvo baktérií v ňom sa zásadne zvyšuje. Odborníci z autoumyvárne KV detail odporúčajú dať si vyčistiť interiér v takomto prípade minimálne raz mesačne. Nejde len o baktérie, ale aj zápach, ktorý môže v zanedbanom interiéri ostať natoľko, že auto bude následne len veľmi ťažko predajné. Špeciálne ak máte vy, alebo niekto z rodiny sklony k alergiám. Pre bežne užívané interiéri postačí dať ho komplexne čistiť aspoň raz za štvrťroka.

Pre skutočnú čistotu interiéru odporúčame čistenie ozónom

Špecialisti z KV Detail odporúčajú proces - dezinfekcia interiéru ozónom. Ten likviduje až neuveriteľných 99,9 % baktérií, vírusov a plesní. Ako to funguje? Relatívne agresívny ozón dokáže prasknúť bunkové steny týchto mikroorganizmov, čím ich zahubí. Dezinfekcia ním je 100-krát rýchlejšia ako napríklad chlórom. Ozón ako plyn sa dostane aj na ťažko prístupné miesta. Ďalšou výhodou je, že vďaka silnej oxidácii likviduje aj všetky zápachy organického a anorganického pôvodu v interiéri. Ak ste také čistenie interiéru ešte vášmu autu nedopriali, vyskúšajte si to, fakt odporúčame. Ak to nemáte do Ružinovského KV Detail ďaleko, objednajte sa na 0948 210 345 alebo emailom na info@kvdetail.sk. Samozrejme, odporúčame túto službu aj vo vašom okrese, je takmer isté, že sa tam nájde niekto, kto túto formu dezinfekcie realizuje.

Zdroj: sfchronicle.com

Foto: shutterstock