Mnohé automobilky si nechávajú otvorené vrátka v podobe pohonu na vodík. Za priekopníka v tejto oblasti môžeme označiť Toyotu, ktorá sa do elektromobilov vôbec nehrnie. Najnovšie plánuje predstaviť svoje auto na vodík aj BMW. Predstaviť by ho mali v roku 2022 a bude niesť meno BMW i Hydrogen Next. V preklade pôjde o BMW X5 na vodík. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Túto alternatívne poháňanú X5 ukázali už v septembri 2019 na autosalóne vo Frankfurte, no teraz prezradili aj niečo viac. Celkový výkon systému by mal dosiahnuť 275 kW (374 k), pričom samotný systém palivových článkov by mal generovať 125 kW (170 k) elektrickej energie. Táto energia vzniká v dôsledku chemickej reakcie medzi vodíkom a kyslíkom z okolitého vzduchu, pričom vozidlo vylučuje len vodnú paru. Auto by malo mať dve nádrže, z ktorých každá pojme až 6 kg vodíka, ktorý je možné doplniť za približne 3 - 4 minúty. To je len o niečo dlhšie ako pri autách so spaľovacími motormi a násobne kratšie ako pri elektromobiloch. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Plnohodnotný produkčný model po roku 2025

BMW i Hydrogen Next je len pilotným projektom, no po roku 2025 by mal prísť poriadny produkčný model na vodík. Podľa automobilky bude vtedy už dostatočný dopyt a podmienky trhu to umožnia. Na danom projekte však BMW nepracuje samé, ale spolupracuje práve s Toyotou, ktorá vidí vodík ako pohon budúcnosti. Tieto automobilky pritom spolupracujú na vývoji systémov s palivovými článkami od roku 2013. Ak sa naozaj ukážu elektromobily ako slepá ulička a pozornosť sa obráti na vodík, budú mať tieto dve značky neskutočný náskok.  

KTORÉ AUTÁ SÚ BUDÚCNOSŤ?
  • Elektromobily ( 1% )

     

  • Autá na vodík ( 89% )

     

  • Autá so spaľovacím motorom ( 10% )

     

Odpovedalo 118 ľudí  

Zdroj: motor1.com