Bodový systém by mal fungovať jednoduchšie. Budú existovať len 2 sankcie v podobe 4 alebo 6 bodov. Časť priestupkov ostane bez bodov, rovnako, ako to bolo doteraz. Aktuálne je najprísnejšie postihovaný priestupok v bodovom systéme za 7 bodov. Zaujímavé je, že v ČR chcú pristúpiť k bezbodovému trestaniu pri tzv. rýchlostných priestupkoch. 0 bodov dostane vodič, ak sa zmestí do rýchlosti 19 km/h nad limit v obci a do 29 km/h mimo obce – doteraz 2 body. Návrh však počíta aj so zavedením bodovania povedzme pri nedodržaní bezpečnej vzdialenosti – 4 body.

„Zameriavame sa na najčastejšie priestupky na cestách, ktoré sa niekedy končia aj tragicky. Cieľom je postihovať predovšetkým pirátov, ktorí ohrozujú ostatných...,“  uviedol minister dopravy Dan Ťok.  

Okrem toho chce české ministerstvo sprísniť sankcie za najzávažnejšie priestupky. Napríklad za vjazd na železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, by mala byť po novom pokuta 25 000 Kč, čo je 5x viac, ako doteraz. Ak sa vodič dopustí závažného porušenia predpisov, budú sankcie prísnejšie.

Povedzme, ak drží vodič telefón počas šoférovania, hrozí mu pokuta vo výške 10 000 Kč – 4x viac ako doteraz. Najvyššie pokuty, a teraz čítajte pozorne, až 75 000 Kč hrozia previnilcovi, ktorý jazdí bez toho, aby bol držiteľom vodičského oprávnenia alebo so zadržaným osvedčením o evidencii.

O čosi klesnú sankcie za priestupky, ktoré sú minimálne škodlivé. Povedzme parkovanie, vedenie vozidla bez potrebných dokladov či nepoužívanie predpísaného osvetlenia. 

Navyše ministerstvo špekuluje nad zavedením tzv. vodičáku na skúšku. Je to po vzore niektorých západných krajín. Vodič začiatočník by mal posunutú hranicu bodov na polovicu, čiže 6. Po dosiahnutí plného počtu príde začiatočník o vodičák na jeden rok.

Zdroj: CN.cz

Foto: FB Policie ČR