Neprší, len kvapká... A s tým sa má Slovač uspokojiť?

Slovenská správa ciest eviduje desiatky menších miest, kde sú v pláne nové obchvaty. Brezno, ako 36. najväčšie mesto na Slovensku, už roky zápasilo s vysokým počtom áut priamo v centre. To sa malo včerajším dňom zmeniť.

Vodiči, ktorí dennodenne prechádzajú cez Brezno, môžu odvčera využívať úplne nový obchvat. TASR o tom informovala Lucia Karelová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC), stavba I/66 Brezno - obchvat, I. etapa, bola dnešným dňom daná do užívania a spustili po nej premávku.

"Obchvat je riešený ako dvojpruhová obojsmerná komunikácia celkovej dĺžky 2,5 kilometra. Začína na ceste I/66 smerujúcej od Banskej Bystrice do Brezna v kilometri 128,49 mimoúrovňovou križovatkou typu rázštep, ktorá prepojuje ulicu Československej armády s cestou I/66 a končí v okružnej križovatke Mazorníkovo, kde dochádza k napojeniu na štátnu cestu II/529 – cesta Osloboditeľov, Mostárenskú ulicu a cestu II/529 5," uviedla Karelová.

Súčasťou obchvatu sú stavebné objekty mostov, oporných a zárubných múrov, protihlukových stien a preložky inžinierskych sietí

Mysleli ste si, že výstavba šla ako po masle? Omyl. To by sme neboli na Slovensku. Prvá, 2,5 kilometrová časť obchvatu meškala takmer pol roka. Pôvodne mali po nej motoristi prejsť už v máji tohto roku. Stavbári obchvat Brezna začali stavať na jar roku 2015. Zákazku od štátnej Slovenskej správy ciest získala spoločnosť Alpine Slovakia. Vyhrala so sumou 20,8 milióna eur.