Dá sa nejako oklamať dychová skúška pri cestnej kontrole? Takmer s určitosťou nie.

Polícia po celom svete používa rôzne druhy meračov – alkoholtestrov. Ľudovo sa u nás zaužíval pojem dreger, od názvu značky Dräger, ktorý bol jeden z najpoužívanejších alkoholtestrov u nás. Samozrejme, aj polícia používa iné modely a značky, ktoré vysúťažili v obstarávaní. Každopádne, každý tester musí prejsť pravidelne kalibráciou. Avšak ani pravidelná kalibrácia neznamená, že prístroj nezblbne. Je to predsa vždy len stroj. Ale aj nedostatky sa dajú rýchlo vyriešiť. 

"Zaručené" recepty na negatívnu dychovú skúšku?

Dá sa mašinku na dýchanie oblbnúť? Na internete nájdete veľa spôsobov, ako na to. Čo sa u nás traduje? Kloktanie ústnou vodou pred jazdou je vraj jedna zo 100 % metód ako nenafúkať. Tá však tiež poväčšine obsahuje alkohol. Šarlatáni a „internetoví odborníci“ odporúčajú studenú sprchu, či dokonca vypitie značného množstva jedlého oleja, octu, či - a to už je ozaj šialené - dokonca nafty. Po tomto vám bude určite zle aj niekoľko dní...

Naj "zaručené" recepty ako nenafúkať zo sveta? 

Minca pod jazykom
Jednou zo známych metód je vloženie medenej mince pod jazyk. Jej zloženie vraj má ovplyvniť dych a znížiť nameranú hodnotu alkoholu v krvi. Teória je však (rovnako ako ostatné) úplná hlúposť.

Mentolka
Pomerne často veľa ľudí v poslednej chvíli skúška nádej vložiť do mentolového cukríka, ktorý má prekryť stopy alkoholu v dychu. Prevodu je, že možno osvieži dych a zakryje stopy po konzumácii alkoholu iným ľuďom, no na oklamanie dychovej skúšky to rozhodne nestačí. 

Kofeín
Mnohí ľudia veria, že silná káva dokáže zmazať stopy po alkohole v krvi, a tak napomôcť pri dychovej skúške. Na stopy alkoholu pri dychovej skúške nemá žiaden vplyv ani keď vypijete 10 káv po prepitej noci. 

Vdychovanie, resp. rýchle dýchanie
Pri dychovej skúške sa od šoféra vyžaduje, aby fúkal vzduch do prístroja, no špekulanti tvrdia, že ak namiesto vdychovania vzduch vysajete nemali by ste nafúkať nič. Ak sa o to pokúsite, vedzte, že ak to prístroj alebo náustok vôbec umožní, tak policajt nie je blbý a vidí, že ťaháte, miesto vydychovania. Rovnako to je s rýchlym dýchaním, kedy sa vraj nestihne v pľúcach na molekuly naviazať aj alkohol. Avšak pochybujem, že by to niekto dokázal oklamať pri dychovej skúške, kedy sa dýcha plynulo po určitý čas. 

Zajedanie
Nepomôže ani zajedanie alkoholu, ktoré patrí k častým praktikám, ktoré majú oklamať potenciálnu dychovú skúšku. Ani silné mastné jedlá či aromatická cibuľa nedokážu ovplyvniť test.

Etanol v ústach môže opvlyvniť výsledky dychovej skúšky.

Ako to je s dychovou skúškou? 

Policajt je oprávnený vyzvať vodiča, aby sa podrobil vyšetreniu, či nie je ovplyvnený alkoholom alebo inou návykovou látkou Vyšetrenie na zistenie alkoholu sa vykonáva dychovou skúškou prístrojom, ktorým sa určí objemové percento alkoholu v krvi.

Ak sa osoba odmietne podrobiť takému vyšetreniu, možno vykonať lekárske vyšetrenie odberom a laboratórnym vyšetrením krvi alebo iného biologického materiálu. Ak osoba odmieta takéto lekárske vyšetrenie, stupeň opitosti určí lekár podľa medicínskych klinických príznakov. Lekárske vyšetrenie sa vykonáva v zdravotníckych zariadeniach. Náklady na lekárske vyšetrenie uhradí ten, kto o takéto vyšetrenie požiadal, a to vo výške určenej osobitným predpisom.

Existuje tzv. prirodzená hranica alkoholu v krvi. Je to maximálne množstvo, ktoré môže mať organizmus v sebe, a dychová skúška bude napriek tomu považovaná za negatívnu (0,14 mg/l). Policajti o tomto jave veľmi dobre vedia. Rovnako je pravdepodobnosť, že po nedávnej konzumácii určitých potravín nafúkate. Preto by sa dychová skúška nemala vykonávať cca 15 - 20 min po poslednej konzumácii potraviny. Rovnako by sa nemala vykonávať bezprostredne po fajčení, je nutné niekoľko minút počkať. 

V ďalšom článku si povieme viac o sankciách za toto nezodpovedné konanie vedenia vozidla pod vplyvom alkoholu, či inej návykovej látky.

Zdroj: magazin.centrum.sk,

Foto: shutterstock