"Naše ambície sú jasné a musíme s tým začať: chceme vykázať diesele z mesta a nasledovať model Tokia, ktoré tak už urobilo,“ hovorí Anne Hidalgová, primátorka Paríža.

Primátori Paríža, Mexico City, Madridu a Atén oznámili, že implementujú zákaz naftových automobilov. Ten má platiť od roku 2025 a okrem osobných vozidiel sa bude prekvapivo týkať aj tých nákladných. O 9 rokov tak budú mať tieto mestá čistejší vzduch, pretože všetky naftové vozidlá budú mať zakázaný vjazd.

Dieselové vozidlá sú vnímané negatívne pre vysokú tvorbu škodlivých plynov NOx a pevných mikročastíc. Obom sa prisudzujú mnohé zdravotné problémy a aj predčasná smrť. V Európe zomrie predčasne kvôli zlej kvalite ovzdušia cca 467 tisíc ľudí ročne. Samozrejme, škodlivé emisie neprodukuje len doprava, ale aj priemysel. Továrne a elektrárne sa však nachádzajú väčšinou na okraji miest prípadne na vidieku. Osobné automobily pritom znečisťujú vzduch priamo v mestách, kde ho dýchajú desaťtisíce, státisíce a milióny ľudí. Väčšina veľkých miest hlási prekročené limity NO2. Tento stav je pripisovaný najmä naftovým vozidlám. Mimochodom, Slovensko patrí na nelichotivú štvrtú priečku v koncentrácii mikročastíc v Európe. Horšie je na tom už len Česko, Poľsko a Bulharsko. U nás sa však o zákaze naftových motorov alebo o bez-emisných zónach ani len nediskutuje.

Napríklad v takých Aténach mali obrovské problémy so smogom už v minulom storočí. Istú dobu púšťali na cesty len autá s párnymi, respektíve nepárnymi evidenčnými číslami. Dnes chce primátor hlavného mesta Grécka zakázať vjazd do centra naftovým a dokonca aj benzínovým autám. Dôvodom je to, že už aj moderné benzínové motory s priamym vstrekovaním produkujú škodlivé mikročastice. Automobily chce nahradiť ekologickou hromadnou dopravou (takže žiadne naftové autobusy) a bicyklami, pre ktoré postaví cyklochodníky. Podobné opatrenia zavedie aj Paríž, Mexico City a Madrid. Podľa prepočtov tak predídu v súčte 7500 predčasným úmrtiam ročne.

„Naše mesto zavádza odvážny plán. Postupne zakážeme najviac znečisťujúce vozidlá z našich ciest a pomôžeme obyvateľom Paríža s konkrétnymi sprievodnými opatreniami. Naše ambície sú jasné a musíme s tým začať: chceme vykázať diesele z mesta a nasledovať model Tokia, ktoré tak už urobilo,“ hovorí Anne Hidalgová, primátorka Paríža. Nasledujúce kroky podporia nákup elektromobilov. Pokiaľ sa však v oblasti bude väčšina elektrickej energie vyrábať z uhlia, tak sa emisie len presunú z miest do iných oblastí. V prípade Francúzska je však veľká časť energie vyrábaná v jadrových elektrárňach.

Analytici predpokladajú, že mnohé metropoly budú tento krok nasledovať. Tiež netreba zabúdať na to, že krajiny ako Holandsko a Nórsko chcú kompletne zakázať predaj vozidiel so spaľovacím motorom. Vyzerá to tak, že vo vyspelejších častiach svete to majú spaľovacie autá spočítané. A čo si o tom myslíte vy? Mali by sme dostať naftové autá z ciest?


Zdroj: bbc, bbc, bbc