Sebastian Vettel k mojej radosti podával v prvej polovici sezóny fantastické výkony a vyhral dva preteky po sebe, čo bolo ešte donedávna v inom aute ako Mercedes pomaly nemožné. Prvá rana prišla až v Číne. Ferrari nezvládlo stratégiu a následná zrážka s divokým Maxom Verstappenom premenila sobotnú Pole Position na mizerné ôsme miesto. V azerbajdžanskom Baku sme opäť videli Vettelov hľad po víťazstve a pri zúfalom útoku na prvé miesto prebrzdil svoje pneumatiky a do cieľa prišiel až na 4 mieste. Práve tento moment definuje celú sezónu 2018. Sebastian Vettel hrozne chcel, ale jednoducho to nešlo. Naopak, Lewis Hamilton bol vždy na správnom mieste a napriek neviditeľnej prvej časti sezóny sa stal 5-násobným šampiónom. V Baku mu už tradične uhol tímový kolega Bottas, tu však výnimočne kvôli defektu.

V Red Bulle bolo tento rok husto. Max Verstappen interný súboj vyhral.

Vettelov sen sa rozplynul pred domácim publikom

Moment, kedy sa slzy do očí tlačili nejednému fanúšikovi Ferrari.

Ako fanúšik Vettela som dlho nemohol predýchať VC Nemecka. Srdcervúci moment, kedy sa červené Ferrari zapichlo do bariéry, v mojich očiach definitívne pochoval majstrovskú jazdu Ferrari. Vettel jednoducho cítil tlak, že v spätných zrkadlách videl Hamiltona, ktorý štartoval až z 14. miesta! A po kontroverznom minutí boxovej uličky aj vyhral samotnú veľkú cenu.

Majstrovská jazda Hamiltona

Núdza nebola ani o veľké nehody. V Belgicku sa ukázalo, že systém Halo (ochrana hlavy pilota) má zmysel.

V Belgicku ešte prišiel posledný odpor zo strany Vettela, ale potom Hamilton začal jazdiť svoju vlastnú ligu. V Monze a Singapure predviedol svoju hádam najlepšiu jazdu, akú sme od 5-násobného šampióna mohli vidieť. V Monze zviedol opäť po zbrklej kolízii Vettela veľký súboj s Räikkönenom a nakoniec sa pred neho opäť aj dostal a porazil dominantné Ferrari. Singapur mal byť jasnou jazdou Ferrari a Red Bullu. Hamilton však opäť vytiahol neskutočné kolo a prvé miesto už z rúk nepustil. Jednoducho som Hamiltona nemal rád, kvôli jeho psychologickým hrám a vystupovaniu na verejnosti #bestfans. Ale skutočne po výkonoch, aké túto sezónu predviedol, treba uznať, že je to žijúca legenda športu. Vyhral štyri preteky po sebe a v Mexiku oslávil ako tretí človek na tejto planéte 5. titul majstra sveta.

Od Monzy bol Hamilton jednoducho nezastaviteľný.

A zoskupenie Mercedes Hamilton ešte vôbec nekončí a môže pomýšľať na prekonanie Schumachera. Čo je neskutočný počin. V roku 2019 prídu nové pravidlá, ktoré by mali zaistiť viac predbiehania, čomu však netreba úplne veriť. Takisto spojenie Honda Red Bull by mohlo priniesť tretieho hráča do hry o titul. Ferrari konečne obmenilo jazdcov a k Vettelovi sa konečne pridá mladý a rýchly Charles Leclerc, o ktorom si dovolím tvrdiť, že zamieša karty. V spomínanom Red Bulle bude Verstappen bojovať v spoločnosti Pierra Gaslyho, ktorý nahradil nešťastníka Daniela Ricciarda. 

Ten mal po svojom šťastnom monackom víťazstve toľko smoly, že sa na to nedá ani pozerať. Nedokončil už 8 pretekov a budúci rok ho uvidíme vo farbách Renaultu. Pred nami sú posledné dva preteky sezóny 2018. Sledujeme najtesnejší súboj o konštruktérsky titul od roku 2010, takže sa k televíziám rozhodne oplatí sadnúť. Avšak to napätie a adrenalín, ako tieto zábery z VC Brazílie 2012 nám, žiaľ, bude chýbať. V roku 2019 to však opäť môže byť iný krásny príbeh.

Foto: livetradingnews.com, flippboard.com, essentially motorsport, sport24.pluska.sk