Kauza Dieselgate a Volkswagen pôjdú už navždy ruka v ruke. Vyzerá to tak, že to tak skoro neprehrmí. O svoj kus koláča sa bije niekoľko stoviek viac, či menej dotknutých subjektov.

Už o pár dní bude Volkswagen na súde v postavení obžalovaný. Investori - žalobcovia, totiž hľadajú kompenzácie vo výške až 9,2 mld. €. Prečo? Lebo investovali do niečoho, o čom mali presvedčenie, že to je výhodné. Automobilka im však zamlčala dosť podstatné informácie, ktoré sa neskôr prevalili v spomínanej kauze. Všetci investori tvrdia, že automobilka tak mala urobiť pred tým, než škandál v r. 2015 prepukol.

Celkovo ide zo strany akcionárov až o 1670 nárokov. Pritom dieselgate zatiaľ stál automobilku VW len na sankciách a pokutách už zhruba 27,4 mld. €!

Keby automobilka investorov varovala ešte pred vypuknutím škandálu, investori by sa mohli vyhnúť stratám z podielov. (Možno by ich jednoducho odpredali a na ich mieste by teraz boli iní.) Aspoň to sami tvrdia, keďže vystupujú ako žalobcovia v danom súdnom spore. O akých číslach sa bavíme? Celá kauza dopadla na akcie VW dosť tvrdo. Prepadli sa až o 37 %. Volkswagen následne priznal, že podvádzal. No nie je jediný. Problémy s emisiami dovtedy poľahky homologovaných motorov majú rôzne značky.

Ilustračné foto: Greenpeace