Záchranári jednoznačne radia počkať na sanitku. Priemerný dojazdový čas sanitky na Slovensku je zhruba 11 minút.

V živote občas nastanú situácie, keď čakanie na sanitku jednoducho nemá zmysel. Musíte sa rozhodnúť, či nie je lepšie zraneného naložiť do auta a upaľovať s ním do nemocnice. Policajné sprievody pre ľudí v ohrození života aj u nás vykonávajú relatívne často. Len sa o tom nepíše alebo neinformuje. Typické prípady sú povedzme pôrody, najmä zo spádových oblastí do nemocnice vo veľkých mestách, kedy rodička už pomaly rodí v aute, poprípade život ohrozujúce situácie s malými deťmi.

Ako žiadať policajný sprievod? 

Je viacero možností. Možno po ceste natrafíte na policajtov, možno vás policajti aj zastavia za priestupok, ktorý v tej dobe páchate. Vtedy ich môžete požiadať o pomoc. Oni akciu oznámia operačnému stredisku, ktoré potom celú situáciu monitoruje.

Ďalšou možnosťou je volať rovno na 158čku a objasniť situáciu, čo sa stalo, odkiaľ a kam idete. Nezabudnite uviesť, aké auto máte, čiže značku a typ, farbu, evidenčné číslo, alebo iné rozoznávacie znaky. Ak šoférujete, majte telefón prichystaný. S najväčšou pravdepodobnosťou vám budú policajti z operačného strediska volať späť, aby vás mohli skoordinovať s najbližšou hliadkou.

Keď sa sprievod začne, policajti pôjdu pred vami na majáky s húkačkou. Musíte svoju opatrnosť viac zvýšiť. Ani policajti, ani vy totiž nemáte absolútnu prednosť. Veľa okoloidúcich vodičov, ale aj chodcov jednoducho nebude rátať, že za autom s majákmi ide ešte jedno obyčajné auto. Nebojte sa preto napr. trúbiť pred križovatkou, alebo pred prechodom pre chodcov. Môžete, dokonca si myslím, že by ste si mali zapnúť aj výstražné smerovky...

Vo videu z Poľska vidno, že je tam pár krízových situácií, kedy to vykryli len tak-tak. S tým pri takejto situácii musíte rátať. Ak nie ste dobrý vodič, radšej sa do toho nepúšťajte. Prirátajte si k tomu stres a paniku a vôbec to nemusí dobre dopadnúť!

Na záver ešte jedna vec. Nezneužívajte túto možnosť. Boli prípady, keď ľudia žiadali o sprievody povedzme na stanicu, alebo letisko. Musí ísť o život a zdravie ohrozujúci stav!

Mimochodom, neexistuje žiaden predpis alebo nariadenie, ktoré by upravovalo, ako má policajt v podobnej situácii konať. Je totiž všeobecne známe, že veľa vodičov to skúša ako výhovorku. Takže policajt to pri vyhodnotení danej situácie nemá vôbec ľahké. V prípade, že sa situácia javí ako vážna, mal by policajt poskytnúť súčinnosť. Ale nemusí!

"Neexistuje žádný předpis ani nařízení, které by upravovalo, jak se má kontrolující policista v těchto chvílích zachovat. Řada řidičů se na převoz ohrožené osoby vymlouvá, takže je to občas těžké posoudit. V případě, že se situace jeví jako vážná, by však měl policista nabídnout součinnost,"
Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/spechal-s-zenou-do-porodnice-presto-dostal-pokutu-za-rychlou-jizdu-1fx-/krimi.aspx?c=A120809_1814298_brno-zpravy_bor