Najlepšie sa predávajú Škoda Fabia, Renault Clio a Citroën C3.  

Za pol roka predali viac než 2000 malých áut

Ich priemerná cena bola 5 097 eur. Záujem o vozidlá už tradične stúpol s príchodom teplejších dní. „Leto je spojené so začiatkom prázdnin, dovolenkami i cestami na chalupy. V túto dobu mladí ľudia, študenti, aj  seniori riešia potrebu automobilu. Väčšina z nich netúži po väčších autách, ale skôr im vyhovujú menšie autá s potrebným komfortom, ako je napríklad klimatizácia alebo u mladšej generácie prepojenie s telefónom pre pohodlné počúvanie hudby či handsfree telefonovanie. Za nižšiu cenu si tak môžu zaobstarať auto s výkonnejším motorom a slušnou výbavou,“ uviedla generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO. „Tento rok dopyt po jazdených automobiloch ešte zosilnel vďaka pôžičkám dostupným aj pre mladú generáciu.“  doplnila. 

Malé autá, o ktoré je medzi jazdenkami najväčší záujem, sú najčastejšie značky Škoda (30 %), Hyundai (7 %) alebo Renault (7 %). Najobľúbenejším modelom je Škoda Fabia (27 %), nasledovaná Renaultom Clio (4 %) a Citroënom C3 (4 %). Deväťdesiat percent týchto áut má benzínový motor, ale častejšie sa už objavujú aj vozidlá s alternatívnym pohonom. „Tým sa malé autá výrazne vymykajú z celkových štatistík predajov jazdeniek, kde aj napriek afére dieselgate stále prevláda dopyt po dieseloch.“  poznamenala Karolína Topolová. 

Priemerne majú najazdených 96 058 km, vek 9 rokov a najčastejšiu motor objemu 1.2 litra. Len 5 % malých áut má automat. Významne rastie dopyt po komfortnej výbave, kedy je aspoň manuálna klimatizácia nevyhnutnosťou a samozrejmosťou začína byť i USB a bluetooth pripojenie. Až 68 % áut je vo verzii hatchback a 28 % má tempomat. Najobľúbenejšími farbami sú červená (19 %), biela (16 %) a modrá (16 %).

 

Najpredávanejšie malé vozidlá v AAA AUTO

Rok 2019

Rok 2018

1.

Škoda Fabia

Škoda Fabia

2.

Renault Clio

Renault Clio

3.

Citroën C3

Citroën C3

4.

Ford Fiesta

Kia Rio

5.

Hyundai i20

Opel Corsa

6.

Kia Rio

Volkswagen Polo

7.

Volkswagen Polo

Renault Thalia

8.

Suzuki Swift

Peugeot 206

9.

Opel Corsa

Ford Fiesta

10.

Peugeot 206

Peugeot 207