Výsledkom projektu, ktorého lídrom je McLaren, má byť nová technológia spaľovania a motor s vyšším litrovým výkonom, no zároveň nižšou spotrebou a tým pádom aj nízkymi emisiami CO2.

Spaľovací motor má svoje nesporné výhody. K výrobcom, ktorí mu ešte chcú dať šancu, sa nedávno pripojili aj McLaren a BMW. Tieto dve automobilky si pripomenú spoluprácu na jednom z najlepších športových áut všetkých čias McLarene F1. Teraz sa obe známe mená automobilového sveta zapojili do projektu, ktorého výsledkom má byť nová technológia spaľovania a motor s vyšším litrovým výkonom, no zároveň nižšou spotrebou a tým pádom aj nízkymi emisiami CO2.

Výskumný projekt podporuje a čiastočne financuje britská vláda. Okrem McLarenu a BMW sa na ňom podieľajú firmy ako Ricardo, Grainger & Worrall a Lentus Composites. Okrem nich bude na projekte spolupracovať aj univerzita v Bath. Najvýznamnejšiu úlohu však zohrá McLaren, ktorý je poverený aj vedením celého projektu. Generálny riaditeľ McLarenu, Mike Flewitt, spoluprácu komentoval takto: "Je to veľmi vzrušujúci projekt, ktorý posilní všetkých partnerov. McLaren má výbornú reputáciu v tejto oblasti, pretože stavia jedny z najlepších motorov na svete. Príkladom je motor M838T a jeho víťazstvá v ankete medzinárodný motor roka. Budeme, samozrejme, nezávisle od projektu pokračovať vo vývoji našich motorov. Výsledky projektu nám pomôžu urýchliť vývoj motorov ďalšej generácie."

Zdroj: McLaren