Funkčnosť pred krásou

Popravde, na pohľad to krásavec nie je a nepáči sa mi. Verejnosť na internete príliš neoslnil a objavili sa reakcie, ako napríklad, že vyzerá akoby bol vyrobený z lega, alebo že odkedy robí Gumpert bodykit na typ McLaren 720s? Toto auto vyvíjali v štýle funkcionality a pre maximálne výkony na trati. Estetický dojem stojí bokom. Aby som zdôraznil, ako veľmi si na to aute dali záležať, vyvinuli ešte ľahšiu formu karbónu. Tiež má kopu poctivých koní. McLaren nadopoval 4,0 V8 na 800 koní a 800 Nm! Hybrid P1 má síce 903 koní, ale Senna nie je hybrid. Tieto čísla dosahuje len z jedného spaľovacieho motora. Takže v porovnaní s P1 má mušiu váhu? Určite. Váži iba 1 198 kg a výkon na tonu predstavuje 668 koní. Výkon ide iba na zadnú nápravu. Aerodynamicky latku tiež posúva. Aktívna aerodynamika vpredu aj vzadu zaručí malý odpor vzduchu na rovinke a veľký prítlak v zákrutách. Hneď na pohľad upúta masívne zadné krídlo a agresívna predná časť.

Pri tomto aute vyvstáva pre petrolheadov pálčivá otázka. Kedy McLaren Senna vyvenčia na najznámejšom a najnáročnejšom okruhu sveta v Nemecku? Samozrejme s presnou časomierou :)

Okrem aktívnej aerodynamiky používa aj iné technické riešenia, ktoré sú vo Formule 1 zakázané. Vzadu nájdeme dvojitý difúzor, ktorý hypercar doslova prisáva k zemi. Kupec má možnosť niektoré aerodynamické prvky konfigurovať aj v inej farbe, ako zvyšok auta. V kontraste s extrémnym zvyškom auta je interiér minimalistický. Sedadlá z ľahkých panelov môžu byť prispôsobené špeciálne pre šoféra. Ovládanie funkcií scvrkli do jedného dotykového displeja. Mega cool je štartovanie a otváranie dverí, ktoré sa nachádza nad hlavami cestujúcich. Za sedadlami máte priestor, kde sa zmestí pár heliem na deň na okruhu. Špecialita je okno v spodnej časti dverí, ktoré umožní ešte lepšie triafanie apexu. Aj držiak EČV navrhli tak, aby sa dal ľahko odmontovať a aby na trati nezhoršoval aerodynamiku. Trochu šialené, že?

Na dobrú vec

Cena asi neprekvapí. 750 000 libier za technologickú dokonalosť, s ktorou môžete ísť do obchodu po mlieko... A milá zaujímavosť. Vyrobia ich iba 500 a z každého pôjde časť na charitu Ayrtona Sennu. Pekné gesto.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov

Zdroj: McLaren