Nezhodiť kužeľ

Začali krátkym brífingom a predstavením inštruktorov z Nemecka. Bolo nám vysvetlené, ako bude prebiehať nasledujúcich pár hodín, a mohlo sa ísť na vec. Začali sme zhurta, prvkom z tréningu školy bezpečnej jazdy. Vyhýbacím manévrom v ABS režime. Kombinuje to vlastne losí test s plným brzdením. Po prvých dvoch pokusoch na oťukanie sa mi podarilo Mercedes triedy B rozgúľať na 65 km/h a dokončiť skúšku čisto. Nasledovala výmena áut, a tu už začínala sranda aj súťaživosť. Každý cez vysielačku počul rýchlosť. Svoju, ale aj ostatných. Logicky sa vo mne prebudila chuť byť najlepší. Keď som sa dostal k silnejšiemu a agilnejšiemu CLA, podaril sa mi test v rýchlosti 84 km/h. Vyslúžil som si pochvalu od inštruktora.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Sranda na asfalte, aj v prachu

Nasledovala najzaujímavejšia a zároveň najfrustrujúcejšia fáza programu. Čakala nás jazda na časti Slovakiaringu s modelmi AMG. K dispozícii boli dva modely C63 AMG,  E53 AMG, A35 AMG a samotný vrchol - AMG GT63S. Jazdili sme za inštruktorským vozidlom. No bolo zakázané čo i len manuálne radenie rýchlostí. Mal to byť len veľmi bezpečný zážitok s podobnými autami. No ich potenciál sme rozbaliť nemohli. Bolo to lízanie medu cez sklo. No zároveň to aj chápem. Tempo musí byť univerzálne, prispôsobené všetkým účastníkom a musí sa zachovať čo možno najvyššia úroveň bezpečnosti. Predsa len, hocikto má zrazu v rukách auto s výkonom 600 koní.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

SUVčka sa skúšali v OffroadRingu

Po tomto zážitku sme sa presunuli na offroad. Automaticky sme sa pomaly až rozbehli ku Géčku. Pre neho bola vytvorená aj špeciálna trasa, ktorá ho aspoň trošku potrápila. Po ňom nasledovalo GLC, ktoré ma milo prekvapilo. Všetky prekážky prechádzalo bez problémov a na náklone sa mi vďaka navigácii inštruktora podarilo tak nahnúť auto, že na konci ostalo koleso vo vzduchu a zrazu som šoféroval hojdačku.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Strašidelné momenty

Vozil nás "najhorší vodič" na svete

Po zaprášenom offroade nasledovala posledná zastávka, ktorá preverila asistenčné systémy Mercedesu triedy C. Inštruktor, ktorý sa predstavil ako najhorší šofér na svete, nám predviedol, ako všetko funguje, a celú jazdu ukončil krásnou vetou. Dúfam, že ich nikdy nebudete potrebovať. V momentoch, kedy sa na nás rútila prekážka, mi naozaj nebolo všetko jedno.

Mercedes pripravil ozaj skvelý event, na ktorom sa človek nestihol ani minútu nudiť. Občas sme sa ponáhľali hádam až príliš, no aspoň bol program svižný. Za mňa to jednoznačne stálo za to a ďakujem za zážitok. Ak budete mať o rok možnosť prísť tiež, neváhajte. Takto nerobí podujatia pre svojich klientov a fanúšikov žiadna značka na Slovensku.

Foto: Marek Neumahr