Tento rok je pre Mini skutočne svetový. Okrem oslavy 60 rokov na trhu, keď v roku 1959 prišiel do predaja prvý model Mini, tak tento rok oslavujú aj výrobu 10-miliónteho auta. To zišlo z výrobných pásov v továrni v anglickom Oxforde, kde sa vyrábalo aj pôvodné Mini v 1959.

Práve jubilejné auto je vyrobené v edícii 60 Years Edition, ktorá poukazuje na výročie značky. Pôvodné Mini, navrhnuté Alecom Issigonis, bolo vskutku prelomové. Motor uložený priečne vpredu s prevodovkou pod ním, kolesá v rohoch karosérie, to všetko zaručilo pri malých rozmeroch priestranný interiér.

Do roku 2000, kedy sa prestalo vyrábať pôvodné Mini, z neho vyrobili 5,3 milióna kusov. O rok neskôr prišlo znovuzrodené Mini, už pod patronátom BMW a posunulo značku do teritória skôr luxusne orientovaných malých áut. Za necelých 20 rokov sa z rozrastajúcej rodiny Mini predalo ďalších takmer 5 miliónov kusov. V minulom roku predali celkovo 400-tisíc vozidiel Mini.

Produkcia pritom pokračuje v rozširovaní ďalej. Nedávno Mini predstavilo svoje prvé elektrické auto, ktoré bude určené do mesta, rovnako ako jeho najstarší predchodca z roku 1959. Predsa len, napríklad taký Countryman alebo Clubman už tak nekorešpondujú s názvom „mini“.

Zdroj foto: Mini