RallyCross vznikol ešte v 60. rokoch minulého storočia vo Veľkej Británii. Vytvorili ho pre britskú televíziu. Povedané inak, vznikol pre pobavenie diváka. Na rozdiel od klasických pretekov vidia diváci aj kamery celú trať. A to je super!
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov
Druhý ročník FIA CEZ RallyCross sa koná na SlovakiaRingu v dňoch 11. a 12. marca (sobota a nedeľa).

Čo je RallyCross?

Fenomén s názvom relykros uzrel svetlo sveta ešte v 60. rokoch minulého storočia vo Veľkej Británii. Tu ho vytvorili špeciálne pre britskú televíziu. Povedané inak, vznikol pre pobavenie diváka. Kľúčovým je, že na rozdiel od klasických pretekov vidia diváci aj kamery prakticky celú trať. Svojim spôsobom sa jedná o rely šprint. Preteky sa totiž konajú na pomerne krátkych tratiach, pozostávajúcich z asfaltového, ale aj nespevneného - tzv. "šotolinového" povrchu. Dramatická zmena povrchov dodáva na nepredvídateľnosti, trestá každé zaváhanie a odmeňuje tých najlepších. Na SLOVAKIA RINGu je takáto 1250-metrová trať so 65 % asfaltového povrchu umiestnená divácky pohodlne – celá je viditeľná z krytej tribúny A, ako aj montovaných tribún B a C na konci hlavnej štartovej rovinky.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Voľné tréningy, v ktorých musí štartovať každý pretekár, sú na programe v sobotu od 11:00. Po nich nasleduje prvá z troch ostrých jázd toho víkendu. V každej z nich odštartujú bok po boku autá do štyroch napínavých kôl. Predovšetkým ich umiestnenie napokon rozhodne, kto sa dostane do dvoch semifinálových a jednej finálovej jazdy. Nedeľňajšie semifinále je vypísané na 5 kôl, pre 6 áut. Traja najlepší z oboch semifinálových jázd sa v päťkolovom finále pobijú o celkové prvenstvo. V tejto chvíli je na zozname prihlásených vyše 135 vozidiel!

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Ústredným diváckym motívom relykrosu sú samozrejme súboje "nárazník o nárazník", kde pretekári nemajú priestor šetriť svoje vozidlá a do jazdy dávajú skutočne všetko: napokon o ich výsledku rozhodujú 4 krátke - a teda napínavé kolá. Týmto formátom je o zábavu vždy postarané. Stručné, akčné, zábavné preteky lákajú na okruhy čoraz viac divákov po celom svete. Celý svetový šampionát FIA WRX absolvuje tento rok dokonca aj legendárny 9-násobný šampión WRC - Sébastien Loeb (Team Peugeot-Hansen), ako aj Ken Block (Hoonigan Racing Division), známy najmä vďaka kaskadérskym gymkhana videám.

autor foto: Martin TRENKLER

prečítajte si náš rozhovor:
http://www.topspeed.sk/interview-martin-trenkler-fotograf/2355