Kalle Rovanperä je jedným z najväčších talentov v rally minimálne za poslednú dekádu. Jeho otec Harri Rovanperä, bývalý známy fínsky pilot, ho už od malička viedol k rýchlym kolesám. Na internete doteraz nájdete niekoľko videí, v ktorých si to len 8-ročný Kalle rúbe zasneženým lesom za volantom upraveného špeciálu. Už v 12 rokoch začal jazdiť rally šprinty v Lotyšsku, pričom o tri roky neskôr sa mu podarilo vyhrať tamojší juniorský šampionát. Nasledujúce dve sezóny si už zmeral sily so „seniormi“. Výsledok? Dva lotyšské tituly so Škodou Fabia S2000 a R5. Mnohí mu už vtedy predpovedali žiarivú budúcnosť a označovali ho za budúceho majstra sveta. 

Zlomový rok 

Jedným z prelomových rokov Kalleho kariéry bola sezóna 2017. V nej totiž okrem lotyšského šampionátu štartoval aj v tom fínskom (ako 16-ročný dostal špeciálnu výnimku) a talianskom. Okrem toho získal výnimku aj na udelenie vodičského oprávnenia už v 17 rokoch, čo mu spolu so skvelými výkonmi na trati otvorilo dvere do svetovej rally. M-Sport mu dal šancu ukázať sa na Wales Rally s Fordom Fiesta R5 v kategórii WRC2. Kalle okamžite zaujal svojou rýchlosťou a dostal príležitosť aj na Rally Australia, ktorú vyhral a stal sa tak najmladším víťazom kategórie WRC2. 

V nasledujúcom roku podpísal zmluvu so Škodou Motorsport. So špeciálom Fabia R5 sa zúčastnil kompletnej sezóny WRC2. Napriek silnému záveru a dvom víťazstvám to však na celkové víťazstvo nestačilo a Kalle sa musel uspokojiť s tretím miestom v celkovom hodnotení. Ročník 2019 už bol ale inou šálkou kávy. V továrenských farbách Škody jasne dominoval a kategóriu WRC2 Pro vyhral s bilanciou 5 víťazstiev, 2 druhé miesta a trikrát sa umiestnil na tretej priečke. Stal sa tak najmladším jazdcom v histórii, ktorý získal svetový titul v rally, aj keď „len“ v triede WRC2 Pro. 

Kalle so svojim otcom Harrim, ktorý bol tiež svojho času jazdcom Škody Motorsport.

Sezóna 2020 znamenala posun na vrchol. Vstupenkou do WRC bol podpis kontraktu s Toyotou Gazoo Racing. Napriek nízkemu veku (mal vtedy len 19 rokov) nechcel byť Kalle iba do počtu a hneď vo svojom druhom štarte v kráľovskej kategórii získal pódium v rášvédskej rally. Už asi tušíte, že aj týmto výsledkom prekonal rekord a stal sa najmladším držiteľom pódia vo WRC.

Sezóna ako žiadna iná

O rok neskôr vyhral svoju prvú rally, a to v Estónsku. Áno, v tom čase 20-ročný Kalle Rovanperä sa stal aj najmladším víťazom pretekov WRC v histórii. Sezóna 2022 však priniesla to, čo čakal asi málokto. Absolútnu dominanciu tohto mladíka. Prvé preteky sezóny v Monte Carle síce vyhral legendárny Sébastien Loeb, no potom to už bola Kalleho šou. Nasledujúce podujatia vo Švédsku, Chorvátsku a Portugalsku ovládol a pripísal si na konto tri víťazstva. V talianskej Sardínii síce skončil až piaty, no následne v Keni a Estónsku opäť triumfoval. V tom čase mala sezóna WRC za sebou sedem podujatí, z ktorých až päť vyhral Rovanperä a stal sa jasným adeptom na titul. Riadnu porciu bodov získal aj za druhé miesto vo Fínsku a jeho náskok v celkovom hodnotení sa už zdal byť nedostihnuteľný. Preteky v Belgicku a Grécku si za klobúk síce nedá, nakoľko skončil na 62., respektíve 15. mieste, no o titule mohol rozhodnúť už na Novom Zélande, kam sa šampionát presunul počas uplynulého víkendu (29 .9. až 2. 10.). Na zisk zlata mu stačilo získať o 7 bodov viac ako jeho najbližšiemu prenasledovateľovi, ktorým je Ott Tänak jazdiaci na Hyundai i20 N WRC. 

Kalle Rovanperä to dokázal a získal titul majstra sveta vo veľkom štýle. Víťazstvom na Novom Zélande. Titul vďaka tomu oslavoval už dve kolá pred koncom šampionátu a vo svojich 22 rokoch sa stal najmladším majstrom sveta v histórii WRC. Kalle je zároveň prvým fínskym šampiónom po dlhých dvadsiatich rokoch. Naposledy sa to podarilo v roku 2002 Marcusovi Grönholmovi.

Je to veľká úľava po veľmi dobrej sezóne, konečne sa to podarilo,“ nechal sa počuť nový šampión. „Po pár náročných rely sa to čakanie o niečo predĺžilo, ale najväčšie poďakovanie patrí tímu, oni postavili tento rok túto raketu (Yaris WRC). Aj po všetkých náročných podujatiach v nás stále verili a poskytli nám všetku podporu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

zdroj: FIA, WRC, Toyota Gazoo Racing