Návrhári lietajúcich vozidiel si už jasne uvedomujú neodvratnosť elektromobilizácie, takže Toyota Engineering and Manufacturing North America navrhla pre novinku elektrický pohon na batérie alebo palivové články. Patentovaný vynález je „vozidlo s dvojitým režimom kolies a metódou prechodu z pozemného režimu do vzdušného”. Materiál pre patentový úrad podrobne opisuje vozidlo s kolesami a ich jedinečným zavesením. Namontované na dlhých osiach môžu byť umiestnené buď štandardne, ako má automobil jazdiaci po ceste, alebo sa kolesá môžu vyklopiť horizontálne, presahujúc obrys karosérie, vtedy sa z kolies vysunú vrtule, ktoré sa otáčajú dostatočnou rýchlosťou na to, aby vozidlo zdvihli do vzduchu.  

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Pohony budúcnosti pre budúce lietajúce autá

Podľa návrhu je každé koleso-vrtuľa poháňané samostatným elektromotorom s batériovým pohonom, plynovou turbínou s generátorom alebo  vodíkovými palivovými článkami. Funkciu zdroja energie môže plniť akékoľvek zariadenie dodávajúce energiu, dostatočne účinné na pohon kolies vozidla v dvojitom režime. 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Stane sa  niekedy lietajúca Toyota skutočnosťou? 

Na túto otázku nie je jasná odpoveď. Nepochybne je to skvelý nápad na prototyp. Na druhej strane, od patentu hoci aj k najjednoduchšiemu konceptu vedie často veľmi dlhá cesta. Vyzerá to, že čoskoro bude celkom husto aj na horizonte lietajúcich automobilov, aj keď do ich sériovej výroby je v mnohých prípadoch ešte veľmi ďaleko a ceny v miliónoch dolárov tiež neveštia masový predaj. Návrhy však pribúdajú, a môže sa ľahko stať, že čoskoro sa na niektorom patentovom úrade odohrá scéna ako vystrihnutá zo života Járy Cimrmana. 

Člověče, vy máte ale smůlu. Teď, teď tu byl, museli jste se potkat.