Áno, čítate správne. Rozdiel je tak gigantický, že so základnou cenou 25 848 € by ste si mohli kúpiť nie dve, ale rovno tri A160 za cenu jediného AMG A45S Edition One v plnej výbave. Samozrejme, porovnávame neporovnateľné, ale aj tak je to priam desivá predstava. Obe autá sú totiž rovnaký modelový rad. Poďme sa teda pozrieť, za čo si v oboch prípadoch zaplatíme.

Mercedes vám dá pocítiť, že nemáte peniaze

A160 je jeden z posledných Mercedesov, v ktorom nájdete manuálnu prevodovku. 6-stupňový manuál je spojený s 1,3 l benzínovým štvorvalcom. Ten ponúka 80 kW (109 k) a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 10,9 sekundy. Kombinovaná spotreba paliva je udávaná na 5,6 l na 100 km. To, že ste si silou mocou chceli kúpiť auto s logom Mercedesu, o vás napovedia 16-palcové oceľové disky s puklicami a základná farba s názvom Nočná čierna. Ak by ste chceli inú, k dispozícii máte ešte veľmi peknú žltú, ktorá je priam šokujúco bez príplatku. Nasleduje polárna biela, za ktorú dáte 252 € a odtiaľ ceny už iba stúpajú, až sa zastavia na 2220 €. K nej by bolo takisto určite dobré priplatiť zliatinové disky. 16” palcové vás výjdu na 540 €, no autu nesmierne opticky pomôžu. Zvedavé oči neminú ani halogénové predné svetlá (LED je iba pre denné svietenie) a zadné svetlá takisto absentujú LED technológiu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Kameňom úrazu celej “sociálnej” verzie Áčka je interiér. Hrubé oplastovanie okolo displejov okamžite prezradí, že máte poriadne hlboko do vrecka. Mercedes v tomto prípade stavia na psychologický aspekt toho, že každému dôjde, že toto takto nemá vyzerať. Na vybavenosti základnej verzie je naopak mimoriadne štedrý. Dve digitálne obrazovky, cúvacia kamera, multifunkčný volant, asistent udržiavania v jazdnom pruhu a brzdenia, tempomat, alebo kolenný airbag. Prekvapivo, Mercedes ponúka množstvo výbavy bez príplatku. Nezaplatíte za elektricky sklopné spätné zrkadlá, viacprvkovú nápravu, alebo automatickú klimatizáciu Thermatic. Plne digitálny združený displej a veľký displej infotainmentu vás vyjde na 540, respektíve 780 €. Otázne je, ako strašný musí byť základný audiosystém, keďže vo výbave nájdeme ešte jeden “neznačkový” za 300 €.

Multibeam LED svetlá vás ochudobnia o takmer 3000 €, keďže k nim automaticky pribudne výbava Style. Tá okrem svetiel prináša čierny strop, imitáciu kože, komfortné sedadlá, multifunkčný športový volant v koži a 17-palcové zliatinové disky. Výbava Style je minimum, po čom by ste v Ačku mali siahnuť. Cenovo sa stále drží pod hranicou 30 000 € a vyzerá ako skutočný Mercedes. S úplným základom za 25 848 € urobíte zrejme menší dojem, ako s dobre vybaveným Kórejcom.

Línia Style je minum, ktoré skutočný Mercedes A potrebuje.

Trieda A za takmer 100 000 €!

Poďme teraz do sci-fi sveta, kde sa nájde blázon, ktorý za 5-dverový hatchback zaplatí, teraz sa držte, 92 838 €! Pomenovanie “5-dverový hatchback” však skutočne AMG A45S nesvedčí. Lepšie je ho označiť za zviera. Aktuálne jeden z najrýchlejších hatchbackov na svete ponúka 310 kW (421 k) a zrýchlenie na 100 km/h za 3,9 sekundy! To všetko z 2,0 l štvorvalca. Neskutočný technický zázrak. Kombinovaná spotreba paliva je podľa výrobcu 8,4 l, no nečakám, že toto zviera bude bežne chodiť pod 10 l. V sérii dostanete 8-stupňovú športovú automatickú prevodovku a pohon všetkých štyroch kolies 4matic+. Čo ma ale nemilo prekvapivo, pri základnej cenovke 65 352 € stále nedostanete najvyššiu veľkosť displejov, ale ich menšie varianty. Takisto nedostanete ani elektricky ovládateľné sedadlá. To si už fakt mohli za také peniaze odpustiť.

Ani v najvyššej verzii nedostanete bez príplatku výbavu, akú vám dajú neprémiové značky automaticky.

Príplatkov tu je celá rada, no väčšina je nepotrebných. Jediný, ktorý sa oplatí, je Edition One. Ten je časovo obmedzený a pridá aerodynamický balík AMG, ozdobné fólie, 19-palcové disky, vyhrievané elektricky nastaviteľné sedadlá vpredu, dvojfarebné kožené čalúnenie so žltým prešívaním a ozdobné lišty Edition One v interiéri. Takisto až s týmto balíkom dostanete plnú verziu digitálnych obrazoviek. Celý balíček zvýši cenu o 9960 €, no po ňom by som už nič nepriplácal. Za horskú sivú priplatíte 2220 €, Head Up displej zhltne ďalších 1188 €, balík asistenčných systémov 1812 € a balík Energizing Plus, ktorý zahŕňa lepší systém ozvučenia, ambientné osvetlenie, automatickú klimatizáciu a rozšírené funkcie systému MBUX, vás odľahčí o 2172 €.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Suma sumárum, cena doplnkovej výbavy je 27 486 €. Iba za cenu príplatkových položiek si môžete kúpiť obyčajné Áčko v základe od pondelka do piatku. V rámci ceny môjho virtuálneho A45S Edition One si dokonca k základnému A160 môžete dokúpiť na víkend aj základné A45S. Celkom šialené, nie?

KTORÝ VARIANT BY STE ZVOLILI VY?
  • AMG A45S vo Full výbave ( 71% )

     

  • AMG A45S a A160 v základe ( 29% )

     

Odpovedalo 112 ľudí