Sieť nemeckých autokín spoločnosti DriveIn Autokinos môže byť spokojná. Napriek šíriacemu sa koronavírusu a opatreniami s tým spojenými sú ich prevádzky otvorené a rozhodne sa nemôžu sťažovať na nezáujem. Naopak, každé ich predstavenie je beznádejne vypredané a mnohí záujemcovia zostávajú doma neuspokojení. Vysielať musia dokonca dvakrát denne, zatiaľ čo pred pandémiou púšťali filmy vždy len večer. Ako prezradil Heiko Desch z DriveIn Autokinos, má to však malý háčik. Nie sú si istí, či ich to dlhodobo uživí. Aj autokiná totiž musia fungovať v špeciálnom režime, ktorý ich stojí nemalé peniaze.

Len po dvaja a bez pitia

Kým v minulosti jazdilo na jedno predstavenie priemerne tak do 200 ľudí, dnes ich je 500. Bolo by ich pritom ešte viac, aktuálne predpisy totiž kapacitu obmedzili práve na 500 návštevníkov. Kapacita každého autokina je pritom podstatne väčšia, neraz aj štvornásobne. Organizátori totiž musia dodržať väčšie odstupy medzi vozidlami. Vôbec nedochádza ku kontaktu návštevníkov s personálom, lístky sa totiž kupujú výlučne prostredníctvom internetu a pri príchode sa skenujú cez zatvorené bočné okná prichádzajúcich áut. Ako zdôrazňuje Desch, v každom aute môžu byť maximálne dvaja dospelí, zvyšok posádky môžu tvoriť deti mladšie ako 14 rokov. Práve toto opatrenie vyplýva z nariadenia nemeckých orgánov zakazujúcich stretávanie sa viac ako dvoch ľudí na verejnosti (pokiaľ nepochádzajú zo spoločnej domácnosti).

Ak si však myslíte, že má sieť autokín vyhraté, mýlite sa. Zvýšené hygienické opatrenia si vyžadujú dodatočné peniaze, max. povolený štvrtinový podiel návštevníkov pritom prináša menej peňazí, než by organizátori potrebovali. V minulosti zarábali najmä na občerstvení, to je však momentálne zakázané. Na toalety môžu chodiť maximálne dvaja ľudia naraz, WC sa však musia dezinfikovať výrazne intenzívnejšie, než doteraz. Na bezpečný chod autokina teraz musí dohliadať viac personálu, čo taktiež zvýšilo náklady. Heiko Desch však hovorí, že prevádzky udržia a popularite autokín sa tešia. Skôr sa obávajú, že po prvotnej eufórii návštevnosť znova poklesne.

zdroj: ČTK