Dlhodobé testy na 100 000 km majú v Nemecku tradíciu. Sitom ich dlhodobých testov prešlo mnoho desiatok testovaných áut, pričom nie všetky tak úspešne, ako by si možno predstavovali ich producenti. Možno je to aj dôsledok zvýšenej námahy, ktorú musia autá počas testov zvládnuť. Redaktori ich síce používajú bežným spôsobom, no nijak ich pritom nešetria a doprajú im len nevyhnutný servis predpísaný výrobcom. Práve tieto podmienky však výborne auto preveria a pomerne rýchlo odhalia nedostatky v kvalite výroby, prípadne „diery“ v servisnom pláne.

Po odjazdení porcie 100 000 km nasleduje servisná rozborka odborníkmi spoločnosti Dekra a podrobné premeranie opotrebovania celého auta. Na základe týchto skúseností dostane každé auto následne tzv. „trestné body“ a pre lepšiu prehľadnosť aj známku ako v škole. Práve na základe týchto ukazovateľov nie je zložité vybrať z preverených áut desať najhorších. Pikantné na celej veci je však práve to, že v prvej trojke „najhorších“ sa umiestnili hneď dvaja zástupcovia nemeckých prémiových značiek. Značka BMW sa pritom v rebríčku nachádza hneď dvakrát, okrem tretieho miesta má svojho zástupcu aj na deviatom mieste. Autá pritom nevykazovali len neškodné poruchy, zástupcovia TOP 10 najhorších áut prekvapili nefunkčnými prevodovkami, opakovaným padaním motorov do núdzového režimu, kolabujúcimi rozvodmi, praskajúcimi pružinami, nefunkčnými spojkami, či zadretými ložiskami na kľuke.

10 najmenej spoľahlivých áut v dlhodobých testoch na 100 000 km. Poradie je od najhoršieho s najväčším počtom zlých bodov.

1. Subaru XV 2.0 D (44 zlých bodov)

zdroj: Subaru

2. Audi Q3 2.0 TDI (42 zlých bodov)

zdroj: Audi

3. BMW 218i Active Tourer (39 zlých bodov)

zdroj: BMW

4. Chevrolet Orlando 2.0 D (35 zlých bodov)

zdroj: Chevrolet

5. Citroën C4 Cactus 1.2 PureTech (34 zlých bodov)

zdroj: Citroen

6. VW Golf 1.4 TSI (32 zlých bodov)

zdroj: Volkswagen

7. Ford Grand C-Max 2.0 TDCi (32 zlých bodov)

zdroj: Ford

8. Peugeot 5008 1.6 THP (31 zlých bodov)

zdroj: Peugeot

9. BMW i3 (31zlých bodov)

zdroj: BMW

10. Seat Leon 1.6 TDI (29 zlých bodov)

zdroj: Seat

zdroj: Autobild.de