Nový Ford Mustang sa objaví v roku 2014 a zásadne sa zmení nielen jeho dizajn, ale tiež konštrukcia. Jeho premiéru na autosalóne v New Yorku naplánoval modrý ovál tak, aby sa stal zároveň pripomienkou 50. výročia od predstavenia vôbec prvého Mustangu. Tvrdí to aspoň uznávaná americká internetová stránka Inside Line, s odvolaním sa na svoj spoľahlivý zdroj vo vnútri automobilky.

 

Na základe dostupných informácií nechali vytvoriť možnú podobu vozidla, ktorá v mnohom pripomína pripravovaný nový Ford Mondeo a jeho americký variant Fusion. Obidve autá však svojím štýlom vychádzajú z minuloročnej koncepčnej štúdie Evos, ktorá podľa správ zainteresovaných nebola len obyčajným cvičením, ale skutočným náznakom toho, čo príde.

Zákazníci sa downsizingu obávať nemusia. Motory V8 ostanú v predaji.

Nové tvary a istý odklon od retra k moderne ale nebude tým najdôležitejším. Ďalší Mustang predovšetkým zníži svoju hmotnosť i rozmery a výrazne sa zvýši počet ponúkaných motorov. Základom sa má stať preplňovaný štvorvalec Ecoboost, čím Ford nadviaže na druhú a tretiu generáciu Mustangov predávaných s rovnakým počtom valcov. Konzervatívne zmýšľajúci klienti sa však downsizingu obávať nemusia. Atmosférické i kompresorom preplňované osemvalce ostanú v predaji. O zlepšenie jazdných vlastností sa má postarať nielen znížená váha, ale tiež nové nezávislé zavesenie kolies zadnej nápravy pripravené vymeniť doteraz montovanú tuhú nápravu.

 

Prečo to Ford robí? Mustang sa zmení na globálne auto a bude exportované do celého sveta vrátane Európy, pre ktorú chcú americkí konštruktéri prispôsobiť jazdné vlastnosti.