Bulharsko a Rumunsko si ešte počkajú

Chorvátsko dostalo definitívne zelenú a vstupuje do schengenského priestoru s platnosťou od 1. januára pre cestnú dopravu. Zo susedného Maďarska či Slovinska sa tak do krajiny dostanete jednoduchšie a bez kontrol. Na letiskách zmena chvíľu ešte potrvá, a to konkrétne do 26. marca.

Nie tak pozitívnu správu sa tento týždeň dozvedeli občania Rumunska a Bulharska. Tieto dve členské krajiny EÚ si budú musieť na vstup do Schengenu ešte istý čas počkať. Aj tieto dva štáty však už úspešne zavŕšili hodnotiaci proces potrebný na vstup, a to dokonca pred viac ako 10 rokmi, upozorňuje portál Euractiv.

Ministri vnútra ich však ešte nechali čakať, hoci Európska komisia vydala podporné stanovisko pre všetky tri krajiny a ich pristúpenie k Schengenu.

Najväčšie výhrady zaznievali zo strany Rakúska, ktoré vníma súčasný schengenský sýstem ako nefunkčný a upozorňuje, že tento rok zdokumentovali 100-tisíc prípadov nedovoleného prekročenia hranice. Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner v tomto kontexte upozorňuje aj na mimoriadne kontroly, ktoré voči nelegálnej migrácii zaviedli členské štáty. Aktuálne prebiehajú aj na našich hraniciach s Rakúskom a Českom a naši susedia sa pre ich zavedenie rozhodli, hoci ide o vnútorné hranice Schengenu.

Zdroj: Euractiv