Portfólio Suzuki v Európe je v súčasnosti pomerne úzke. Ponúkané modely spočítate takmer na prstoch jednej ruky. Japonci však postupne plánujú rozširovať ponuku o elektromobily. Pred pár týždňami prestavili prvý elektrický model eVX. Nateraz len koncept, no dostane aj produkčnú podobu a sériová výroba by mala začať v roku 2025. Tam to však rozhodne nekončí. Suzuki ohlásilo novú stratégiu, ktorá sa bude uberať smerom úplnej elektrifikácie na globálnych trhoch.

Nás však pochopiteľne zaujíma najmä európsky trh a plán, ktorý si preň Suzuki určilo. Ten zahŕňa päť nových batériových elektromobilov, ktoré značka uvedie do konca tejto dekády. Prvý z nich má premiéru už budúci rok, pričom Japonci očakávajú, že v roku 2030 budú elektromobily tvoriť až 80% ich európskeho predaja. Či sa to skutočne naplní zistíme až o 7 rokov.

Suzuki Jimny ako elektromobil?

Automobilka neuvádza, ktorý elektrický model predstaví ako prvý, ani následnú postupnosť, na obrázku produktového plánu ukazuje päť spomínaných modelov zahalených v tme. Pri štyroch môžeme len hádať, či pôjde o elektrický variant modelov Vitara či S-Cross, alebo ide o kompletne nové vozidlá. Zvyšný piaty model však podľa typických tvarov rozhodne vyzerá ako Jimny. Japonská značka tak nepriamo potvrdila, že aj off-road dostane v najbližších rokoch polne elektrický pohon.

Na domácom trhu chce Suzuki do spomínaného roka 2030 predstaviť síce až šesť elektrických vozidiel, no prognózy hovoria, že z celkového predaja v Japonsku budú tvoriť len okolo 20 percent. Rovnaký počet nových elektromobilov by malo do konca tohto desaťročia Suzuki priniesť aj na indický trh, avšak tu hovoríme o odhadovanom podiele z predaja len na úrovni 15%. 

Suzuki sa do elektrifikácie púšťa plnou parou, pričom do výskumu a vývoja nových produktov plánuje investovať takmer 14,2 miliárd eur. Treba však dodať, že suma zahŕňa investície aj mimo automobilového priemyslu a bude sa týkať aj motocyklov a ďalších odvetví. Okrem toho Suzuki investuje ďalších 17,7 miliárd eur do výstavby továrne na výrobu batérií pre elektrické vozidlá a zariadení na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: Suzuki

Titulná foto: SRK Designs