Britský chemický magnát Jim Ratcliffe rokuje s automobilkou JLR o odkúpení duševných práv, alebo dokonca celej výrobnej linky na pôvodný Defender.
Land Rover Defender

Starý Defender sa možno ešte vráti. V malých sériách a pod iným menom.

Land Rover síce už pracuje na nástupcovi legendy, no už teraz je jasné, že bude oveľa viac orientovaný na bežné cesty. Hoci je zrejmé, že automobilka si nebude chcieť urobiť hanbu a nový Defender sa určite nestratí ani v teréne. Existuje však veľká skupina ľudí, ktorej starý drsný Defender chýba. Patrí medzi nich aj britský chemický magnát Jim Ratcliffe. Miliardár podľa britských médií rokuje s automobilkou JLR o odkúpení duševných práv na tento typ, alebo dokonca celej výrobnej linky. Následne chce samozrejme obnoviť výrobu v malých sériách. Nebolo by to po prvýkrát, čo by vo výrobe legendárneho typu pokračoval niekto pod iným menom. Veď hádam každý pozná Lotus 7, ktorý je na trhu dodnes pod značkou Caterham. V mnohých krajinách, vrátane USA a Európy, totiž existujú výnimky pre malosériových výrobcov replík. Podľa nich už výrobca nemusí spĺňať moderné štandardy pre bezpečnosť. V USA napríklad takúto výnimku umožňuje predpis Low Volume Motor Vehicle Manufacturers Act z roku 2015, ktorý umožňuje malým výrobcom postaviť až 325 replík áut starších ako 25 rokov. Tie však stále musia plniť emisné limity, čo znamená, že Ratcliffe by musel do Defenderu montovať modernejší motor. Mimochodom, ak by sa automobilka a miliardách dohodli, pôvodný Defender by zrejme pokračoval v malosériovej výrobe po iným menom. Jeho meno a povesť, ktorú si vybudoval, je totiž niečo, z čoho bude Land Rover ťažiť aj v budúcnosti.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Automobilka povedala NIE!

Je pravdepodobné, že Ratcliffe by dokázal malosériovou produkciou osloviť najmä pravoverných fanúšikov off roadu a  produkciu predať. To sa však nestane. Automobilka totiž vo vyhlásení všetky podobné úvahy razantne odmietla. Hovorca automobilky doslova povedal: "Nie je žiadna šanca, aby sa to stalo. Nenecháme nikoho vyrábať náš Defender." JLR vo svojom vyhlásení ďalej uvádza: "Môžeme potvrdiť, že neexistujú žiadne plány na obnovenie výroby predošlej generácie Defenderu. Vždy zostane ikonou Land Roveru. JLR už avizovalo zámer pokračovať v typovom rade Defender s úplne novým autom. Defender zostáva kľúčovým prvkom našej budúcej produktovej stratégie a vývoj novej generácie práve prebieha." Iba doplním, že nový Defender by mal prísť na trh v roku 2019 a bude k dispozícii s troma dĺžkami rázvoru.