Potrubie Družby vedie z Ruska do Bieloruska a tu sa delí do dvoch smerov. Severný pokračuje do Poľska a Nemecka, južný ide na Ukrajinu a odtiaľ do Maďarska. U našich východných susedov na Ukrajine sa však Družba ďalej znovu delí, a tak dokáže ropa pritiecť aj na Slovensko a do Česka.

Čo sa aktuálne udialo? Prevádzka Družby na Ukrajine je sčasti stopnutá, informovala ČTK na základe informácií agentúry TASS. Konkrétne netečie ropa do Maďarska, Slovensko a Česko zatiaľ postihnuté nie sú, uviedol zástupca ruskej firmy Transnefť zodpovednej za ropovody.

Družba zásobuje ropou jedinú slovenskú rafinériu Slovnaft v Bratislave.

Odstávka sa naťahuje

Dodávky na Slovensko majú podľa ruskej spoločnosti naďalej prebiehať, a to z obce Budkovce, kde sa má nachádzať ropa na prevádzku v rozsahu niekoľkých dní. Väčší problém majú Maďari, ku nim ropa netečie už tri dni v rade a hrozí, že najbližší týždeň sa dodávky nerozbehnú.

Zástupca firmy Transnefť varuje, že tok ropy z Bieloruska na Ukrajinu by sa mohol tiež zastaviť. Agentúra ČTK sa naňho odvoláva s tým, že stať by sa tak mohlo vtedy, ak „Ukrajina neobnoví čerpanie v niektorých sekciách ropovodu“.

Dodávky Družby nemajú problémy po prvý raz. Už skôr tento mesiac stáli kvôli raketovému útoku na ukrajinskú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu pre čerpaciu stanicu. Tento skorší výpadok postihol i Slovensko a informovalo o ňom aj ministerstvo hospodárstva.

Zdroj: ČTK, foto: Slovnaft