Situácia v takmer trojmiliónovom meste Chicago je v súvislosti so šírením koronavírusu veľmi podobná ako v ostatných veľkých mestách Európy. Občania sa musia pripraviť na výrazné obmedzenia, vybrané obchody sú uzavreté, nemocnice pracujú na plné obrátky a obchod upadá. S tým súvisí aj náhly pokles výkonnosti ekonomiky a najmä klesajúce príjmy obyvateľstva. Vedenie mesta chce preto občanom pomôcť a nezaťažovať ich rodinné rozpočty výdavkami, ktoré teraz nie sú nevyhnutné na zachovanie chodu domácností.

Pokuty za parkovanie a odťahy rušíme

Mesto Chicago uviedlo s okamžitou platnosťou do platnosti nariadenie o dočasnom zrušení udeľovania pokút za neoprávnené státie na platených parkoviskách. Vychádza tak v ústrety ľuďom, ktorí by museli kvôli odparkovaniu vozidiel opúšťať svoje domovy. Tieto vozidlá zároveň nebudú odtiahnuté.

Zneužitie tvrdo potrestáme

Predstavitelia mesta však dôrazne varujú pred zneužívaním tohto opatrenia. Ak sa po vydaní nového nariadenia objavia autá na miestach, kde budú tvoriť prekážky, prípadne sťažovať zásahy policajných, zdravotníckych, či hasičských zložiek, budú odtiahnuté a majiteľov sankcie neminú. Účelom nariadenia totiž nie je vytvoriť z územia mesta jedno neorganizované parkovisko, ale udržať solventnosť domácností aj v týchto ťažkých časoch na čo najvyššej úrovni.

Ktovie, ako by sa na podobnú problematiku pozerali magistráty slovenských miest?