Touristenfahrten po slovensky

Špeciálne víkendy sú na Pezinskej Babe riadne divoké. Ak ste niekedy chceli zažiť atmosféru Touristenfahrten na slávnej Nordschleife, na jar 2020 sa to dalo aj na Babe. Víkend tu totiž viac pripomína pretekársky okruh, než bežnú cestu. Ponúka smrteľnú kombináciu. V jeden čas tam sú šoféri, ktorí idú pomaly a opatrne a zároveň vodiči, ktorí hľadajú limit nielen auta, ale aj svoj vlastný. A tam to zďaleka nekončí. Ešte odvážnejší sú motorkári, ktorí tu nezriedka jazdia ako v Moto GP. Keď som sa nedávno bol aj ja na babe previezť, nejeden manéver, ktorý som tu zažil, nebol úplne v poriadku a necítil som sa veru dobre.

Cyklisti sú to posledné, čo na Pezinskej Babe chýbalo.

Keď sa vrátim k tomu smrteľnému mixu, jazdia tu aj rekreační motorkári a, samozrejme, najväčšie "zlo" ciest, cyklisti. Často aj dvaja vedľa seba, lebo oni sú predsa nesmrteľní. Minulý rok počas spanilej jazdy po Porsche zraze, ktorá končila práve na Pezinskej Babe, došlo k tragickej nehode. Nefiguroval v nej žiaden z účastníkov zrazu, ale motorkár, ktorý sa zrazil s chodcom. Nehody sa na Babe dejú pravidelne a Policajný zbor v Pezinku má toho dosť. Podľa informácií Natálie B., ktoré uverejnila vo facebookovej skupine Motorkári - Bikers, od júna je okruhovým dňom zrejme koniec.

Okrem oficiálneho no málo výpovedného stanoviska polície máme aj ďalšie neoficiálne potvrdenie, že v najbližších týždňoch bude primárne cez víkendy na kopci Pezinská Baba realizovaná intenzívna prítomnosť policajných hliadok.

V najrizikovejší deň, sobotu, budú od rána do 18:00 hliadkovať policajti. Nie je jasné, či budú merať rýchlosť iba v jednom úseku, alebo pravidelne kontrolovať celý úsek PB. Takisto nevieme, koľko hliadok bude nasadených. K úplnej istote urobia ešte jeden prejazd o 20:00. V nedeľu by mali takisto zvýšiť kontrolu, ale nebudú striehnuť tak, ako v sobotu. Je možné, že na políciu tlačia aj miestni chatári, ktorým vadia nesmierne hľučné výfuky motoriek a takisto vysoká rýchlosť, aká sa tam dosahuje. Táto policajná akcia by mala trvať do septembra. O vyjadrenie som požiadal aj PZ Pezinok. Odpoveď, ktorú som obdržal je pomerne šalamúnska. "Hliadky okresného dopravného inšpektorátu OR PZ v Pezinku v súčinnosti s hliadkami krajského dopravného inšpektorátu KR PZ v Bratislave ako aj so špeciálnym dopravným oddelením Prezídia Policajného zboru na tomto mieste pravidelne vykonávajú dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, pri ktorom sa zameriavajú aj na meranie rýchlosti, ako aj realizáciu tzv. inštitútu objektívnej zodpovednosti." Je teda otázne, či naozaj príde k tak radikálnemu kroku, ako spomína zdroj. Situáciu si pôjdeme odsledovať hneď prvý júnový víkend.

Z článku možno vyplýva, že som hejter rýchlej jazdy, čo by špeciálne na tomto webe nedávalo zmysel. Naopak, mám ju rád, nezriedka tam jazdíme a nakrúcame videotesty aj my. S jedným zásadným rozdielom. Snažíme sa tam byť v čase, keď ešte drivá väčšina ľudí spí, prosto keď sú cesty fakticky prázdne. To, čo sa tam deje počas dňa, už naozaj presiahlo zdravý rozum a z môjho pohľadu bude dobré, keď sa tam situácia upokojí. Pre bezpečnú rýchlu jazdu tu je Slovakiaring. Iste, je horšie dostupný a drahší, ako jazdenie po kľukatých cestách. Nemusíte ale zúfať. Na Instagrame začala fungovať stránka Okresky, ktorá zaznamenáva najkrajšie šoférske cesty na Slovensku. Môžete si tu nájsť nového favorita, kde bude malá premávka a žiadne policajné hliadky...

Zdroj: Natália B., Motorkari - Bikers FB Skupina