Diesel z ponuky Porsche „vyhodili“ približne začiatkom tohto roka. Do Cayenne tretej generácie ho ani nedodali, Panamera a Macan ho vyradili z ponuky približne vo februári na všetkých trhoch. Všetko nasvedčovalo tomu, že Porsche bude ponúkať už len benzín a prejde na elektrifikáciu.

Diesel síce k Porsche príliš nepasuje, vo veľkom Cayenne alebo Panamere ho zákazníci kupovali.

Porsche manažér pre pohonné jednotky SUV modelov, Friedmann Heller, prezradil pre Top Gear, že automobilka rozmýšľa o vznetovom motore V6 pre Cayenne. Čo by to mohlo znamenať? Vráti sa diesel pod kapotu Cayenne alebo aj Macanu a Panamery?

Množstvo zákazníkov aj z Nemecka pritom diesel stále kupuje. Ide hlavne o zákazníkov, ktorí bývajú mimo veľkých miest a jazdia prevažne dlhšie trasy. Na takéto jazdy je vznetový motor určený a jeho nútené odstavenie z vozidiel je skôr kontraproduktívne. Porsche napríklad minulý rok predalo celosvetovo iba približne 14 % zo všetkých modelov so vznetovým motorom. I keď sa to zdá málo, automobilka týmto spôsobom príde aj o týchto zákazníkov, a to si predsa nikto z vedenia neželá. Čo si myslíte, vráti Porsche v dohľadnej dobe vznetový motor do Macanu, Panamery a pridá ho aj do tretej generácie Cayennu?

Zdroj foto: Porsche

Takúto vznetovú V8 možno už pod kapotou Porsche neuvidíme, zákazníkom bude plne postačovať aj koncernová trojlitrová V6.