Ron Dennis

Ron Dennis cíti svoje odvolanie ako neprávosť

Najúspešnejší šéf tímu F1 v histórii

69-ročný Ron Dennis viedol McLaren posledných 35 rokov. Pár týždňov dozadu sa však väčšina akcionárov rozhodla ho odvolať. Napriek tomu, že sa tomu Dennis bránil, včera obe strany oznámili jeho koniec vo funkcii šéfa tímu F1 a generálneho riaditeľa. Oficiálna správa McLarenu hovorí:

"Ron Dennis od dnešného poobedia už viac nepôsobí na pozícii generálneho riaditeľa (CEO) McLaren Technology Group (alebo jeho dcérskych spoločností). Napriek tomu zostáva akcionárom a členom predstavenstva McLaren Technology Goup."

"Počas posledných 35 rokov bol Ronov prínos k úspechu McLarenu kolosálny. Počas tohto obdobia tím získal 17 titulov majstra sveta a vyhral 158 veľkých cien, čo z neho robí najúspešnejšieho šéfa tímu v histórii F1."

"McLaren Technology Group je teraz v procese hľadania nového generálneho riaditeľa. Po dobu, kým takúto zmluvu uzavrie, spoločnosť povedie výkonný výbor zložený z hlavných akcionárov v úzkej spolupráci s predstavenstvom a tímom senior manažérov."

Ron Dennis

Za 35 rokov dosiahol obrovské úspechy v F1, dostal značku na výslnie a vybudoval úžasné technologické centrum

Ron Dennis však s týmto rozhodnutí nie je spokojný a tvrdí, že dôvody na jeho zosadenie boli falošné. K celej veci sa vyjadril takto:

"Som sklamaný, že predstavitelia TAG a Mumtalakat (najväčší akcionári) a ostatní hlavní akcionári McLarenu si vynútili rozhodnutie dať mi výpoveď napriek silným varovaniam manažérskeho tímu o potenciálnych následkoch. (poznámka redakcie - Dennis pre výpoveď použil anglický výraz gardening leave. Tento výraz sa používa pre prípady, keď je zamestnanec zbavený svojej funkcie a inštruovaný, aby istú dobu nepracoval a počas tejto doby stále dostáva plat. Táto praktika sa používa, ak firma chce, aby zamestnanec stratil kontakt s aktuálnymi informáciami o spoločnosti, alebo technológiách. To je však v Dennisovom prípade zrejme bezpredmetné, keďže je stále 25% vlastníkom akcií.) 

"Dôvody, ktoré predniesli, sú úplne falošné. Môj štýl riadenia je rovnaký ako bol vždy a je to štýl, ktorý urobil z McLarenu automobilovú a technologickú skupinu, ktorá vyhrala 17 titulov Formuly 1 a vyrástla do biznisu s ročným obratom 850 miliónov libier (987 miliónov €) ročne," dodáva Dennis. "Je očividné, že ani TAG ani Mumtalakat nezdieľajú moju víziu pre McLaren a jeho potenciálny rast. Ale moja prvá obava je o biznis, ktorý som vybudoval  a o 3 500 zamestnancov. Budem používať môj veľký podiel v spoločnosti a miesto v rade, aby som chránil záujmy a hodnotu McLarenu a pomohol formovať jeho budúcnosť."

Zdroj: motorsport